fbpx

Afecţiunile stomatologice, se moştenesc sau nu?!

sursa foto: astrodeva.wordpress.com

sursa foto: astrodeva.wordpress.com

Majoritatea părinţilor se întreabă dacă vor fi moşteniţi de copiii lor în ceea ce priveşte afecţiunile dentare.

 

02 Iunie 2015

20:10

Mulţi pacienţi se întreabă de ce au probleme cu dinţii şi dacă sunt moştenite cumva de la rudele lor.

Ereditatea are un rol mare în afecţiunile dentare, dar nu este singurul factor care duce la probleme dentare.

Chiar dacă predispoziţia, ca în orice boală generală, cum ar fi diabetul sau hipertensiunea, este importantă, problemele dentare pot fi rezolvate cu ajutorul îngrijirii corespunzătoare, precum şi cu vizitarea frecventă a medicului specialist de la o vârstă cât mai mică.

Caria dentară, în general, nu se moşteneşte de la părinţi la copii, dar se poate spune că uneori părinţii au „dinţii mai slabi”, iar atunci şi dinții celor mici pot avea tendința de a dezvolta carii dentare multiple.

Rezistenţa smalţului depinde mult şi de alimentaţia mamei în timpul sarcinii, precum şi de alimentaţia corectă a copilului mic, atunci când în maxilare se mineralizează dinţii definitivi.

Chiar dacă dinţii copilului sunt mai vulnerabili la carii, cum au fost şi ai unuia dintre părinţii săi, prin igiena corectă si constantă şi tratarea oricărei carii nou apărute, cât de mică, în cabinetul stomatologic, face ca acesta sa aibă o dentiţie bună şi sănătoasă pe termen lung.

Înghesuirea dentară este una din afecţiunile care pot fi moştenite de la părinți. Dacă unul din părinţi prezintă această afecţiune, este probabil ca şi copilul să o moştenească. Mai este un caz special, când copilul poate moşteni maxilare mici şi înguste de la unul dintre părinţi, şi dinți mai voluminoşi de la celălalt părinte, în acest caz dinţii neavând loc suficient pe arcade, apărând înghesuirea dentară. Aceste anomalii nu pot fi prevenite, dar pot fi corectate cu aparat ortodontic.

Parodontoza are un profund substrat genetic. Dacă unul dintre părinţi are parodontoză, probabilitatea să fie moştenită este destul de mare, iar acest lucru nu poate fi controlat sau prevenit. Singura modalitate prin care parodontoza poate fi încetinită în evoluţie este o igienă dentară riguroasă, cu periaje frecvente, tratarea corectă a gingivitelor şi detartrajul de cel puțin două ori pe an în cabinetul de medicină dentară.

 

În Oradea, de consultații, extracții, detartraje, înălbiri și tratamente stomatologice atât pentru copii cât și pentru adulți puteți beneficia în Cabinetul Stomatologic „Maxident”, Corneliu Coposu – 3, telefon 0745. 708. 184.

Dr. Alina Țenț

Medic dentist

sigla medic dentist alina tent oradea