fbpx

Alcoolismul, boala sau viciu?

alcoolicAlcoolismul este o boală progresivă, fizică, mentală şi spirituală, incurabilă, marcată de obsesia de a bea, în ciuda răului fizic.

05 Septembrie 2013

18:20

Alcoolismul este o boală a negării.

Abordarea problemei alcoolului este adesea dificilă prin faptul ca băutura este acceptată de societate spre deosebire de droguri care sunt interzise. Dar care este definiția alcoolismului? Este extrem de greu de definit această boală deoarece nu prezintă simptome specifice. Sigur este doar faptul că întotdeauna sunt prezente două aspecte: alcool și deteriorare.

În încercarea de a înţelege această boală analizăm traseul alcoolului în corp. Aşadar, în procesul chimic complicat de descompunere a alcoolului, se afla o verigă intermediară – acetaldehida – o substanţă extrem de toxică care în cazul unei persoane ce nu este alcoolică, se descompune până la CO2 și H2O, produşi ce se elimina din organism.

În cazul  alcoolicului printr-un determinism genetic se întâmplă cu totul altceva: acetaldehida se combină cu dopamina care se găseşte în creier, şi care în prezența unei enzime, monoaminoaxidaza, are ca rezultat o substanță opiacee, de tip heroina /THIQ/, ce se acumulează în creier şi este responsabilă de comportamentul adictiv. La primul pahar omul se simte relaxat, bine dispus şi în control, dar substanţa odată fiind activată de alcool determină un fenomen fizic care poate fi definit ca o intensă şi nestăpânită dorinţă sau nevoie pentru al doilea pahar. Al doilea pahar va creşte această dorinţă, al treilea şi mai mult iar alcoolicul nu se va mai putea opri. Deci cheia înțelegerii lipsei de control este că aceasta apare după primul pahar. De aici afirmația că pentru un alcoolic un pahar este prea mult iar o sută nu sunt destule.

Boala cunoaște trei faze:

  • În prima fază băutura produce o uşurare a durerii emoţionale, morale sau fizice, o reducere a tensiunilor şi o scădere a anxietaţilor. Durata acestei faze este individuală: luni sau ani.
  • Urmează un stadiu intermediar al bolii care coincide cu modificări de personalitate, probleme crescânde în familie, la serviciu, conflicte cu legea. Acest stadiu durează de asemenea luni sau ani.
  • Al treilea stadiu tardiv coincide cu apariția deteriorării fizice cu multiple complicații somatice și implicit deces prematur.

În articolul următor revenim cu mai multe detalii şi studii despre alcoolism. Așteptăm și sugestiile voastre cu privire la subiectele pe care ați dori să le abordăm pe viitor pe adresa contact@evenimenteoradea.ro.

 

Cristina Goilean

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *