Antibioticele în tratamentul stomatologic, în cât timp își fac efectul?!

sursa foto: newhope360.com

Important de știut, înainte de administrare.

 

27 Decembrie 2016

19:30

Sărbătorile ne aduc și cadouri, dar și unele probleme de sănătate. Adesea, mulți ne trezim cu dureri de dinți, inflamații, inclusiv puroi.

În afecțiunile stomatologice sunt prescrise antibioticele, de către medicul dentist sau sunt eliberate chiar de farmaciști.

Din nefericire, o bună parte din problemele dentare sunt asociate cu infecții, astfel că antibioticele sunt medicamentele recomandate.

Un antibiotic își face efectul în 24 – 48 de ore, după prima administrare. Pacienții cu durere și infecție dentară se așteaptă ca, după prima tabletă administrată, să nu mai aibă simptome, dar în cazul antibioticelor e nevoie de timp și răbdare.

În acest interval, până când antibioticul își face efectul, se recomandă un tratament simptomatic cu medicamente antiinflamatoare și analgezice, care reduc durerea.

Efectul antibioticului depinde și de imunitatea pacientului, implicit de virulența microbilor prezenți în infecția dentară.

Virulența microbiană semnifică numărul și tipul bacteriilor prezente, iar imunitatea pacienților diferă.

În general, tinerii au imunitate mai bună și reacționează foarte bine după primele administrări, în timp ce persoanele vârstnice sau cu probleme de sănătate generală (diabet zaharat ori tratament cu citostatice), reacționează mai greu tratamentului cu antibiotic.

Și stresul psihic îngreunează, de multe ori, reacția pacienților la tratamentele antimicrobiene.

În ultimii ani, pierdem tot mai mult din imunitate, iar microbii devin din ce în ce mai rezistenți, astfel încât, dacă după 48 de ore de la administrarea unui medicament antibiotic evoluția pacientului nu este bună, durerea și infecția persistă, se recomandă înlocuirea acestuia cu alt antibiotic mai puternic, o combinație eventual de două sau trei antibiotice.

În cele din urmă, dacă pe cale orală antibioticul prescris nu rezolvă infecția, se apelează la medicamente pe cale injectabilă, care au un efect mult mai rapid și sunt mai eficiente, chiar dacă sunt mai incomode. Injecțiile necesită personal calificat (asistentă, medic) pentru a fi administrate.

Însă înainte de a lua un tratament, recomandat este să consultați medicul specialist.

 

În Oradea, de consultații, extracții, detartraje, înălbiri și tratamente stomatologice atât pentru copii cât și pentru adulți puteți beneficia în Cabinetul Stomatologic „Maxident”, Corneliu Coposu – 3, telefon 0745. 708. 184.

Dr. Alina Țenț

Medic dentist

sigla medic dentist alina tent oradea