fbpx

Caria dentara. Clasificare si simptome în functie de profunzime

carieCaria dentară se clasifică şi în funcţie de profunzimea ei, prezentând în fiecare din cazuri simptome diferite.

 

26 Noiembrie 2013

19:06

Cariile se clasifică în:

  • Caria superficială, caria smalţului, unde profunzimea este mică, de multe ori este afectat numai smalţul dintelui, sau şi dentina de sub el, dar în mică măsură. În aceste cazuri dintele este sensibil mai ales la dulce sau la rece, dar simptomul principal este sensibilitatea la dulce.  La consultaţie dintele de multe ori prezintă numai nişte coloraţii maronii pe suprafaţa smalţului, care este înterupt punctiform de carie.
  • Caria medie, caria dentinei. Smalţul este afectat pe toată grosimea sa, şi în oarecare măsură, şi dentina. Dentina este un ţesut mai puţin rezistent decât smalţul, aşadar evoluţia unei carii medii este mai rapidă către pulpa dintelui. De obicei dintele este sensibil la rece mai ales, iar sensibilitatea la dulce dispare. La consultaţie dintele prezintă o cavitate, smalţul este distrus, iar în cavitatea respectivă există din abundenţă dentină cariată.
  • Ultima în clasificare, caria profundă, cu o evoluţie atât de înaintată încât aproape că este deschisă camera pulpară, acel loc din dinte unde se află nervul. În aceste situații dintele poate fi foarte sensibil la rece, dar apare şi sensibilitatea la cald. Există cazuri când o bună perioadă dintele poate fi asimptomatic chiar dacă este vorba de o carie profundă. Acest lucru se întâmplă din cauză că micile terminaţii nervoase care vin dinspre nervul dintelui în canaliculii dentinari din dentină sunt complet distruse de carie. Astfel se explică lipsa sensibilităţii în acest tip de carie.

În următorul articol vom vorbi despre tratamentul fiecărei tipologii de carie, în principiu fiind asemănător, cu unele particularităţi terapeutice în funcţie de profunzimea leziunii dentare.

 

În Oradea, de consultații, extracții, detartraje, înălbiri și tratamente stomatologice atât pentru copii cât și pentru adulți puteți beneficia în Cabinetul Stomatologic „Maxident”, Corneliu Coposu – 3, telefon 0745. 708. 184.

 

Dr. Alina Țenț

Medic dentist