fbpx

Caria dentara, clasificarea ei in functie de localizare

carieÎn domeniile de specialitate caria dentară se clasifică şi în funcţie de localizarea pe dinte, nu numai în funcţie de profunzime.

 

03 Decembrie 2013

20:40

Există mai multe clase, caria de clasa întâi, a doua, a treia, a patra și a cincea.

  • Caria de clasa întâi este localizată pe molari și premolari. Apare pe fața ocluzală (masticatorie) a dinţilor, fiind favorizată de existenţa şanţurilor şi gropiţelor, unde alimentele pot rămâne uşor, mai ales dacă periajul este incorect sau incomplet.
  • Caria de clasa a doua apare tot pe molari şi premolari, dar pe feţele laterale, aşa-zisele carii interdentare sau „în oglindă”. Chiar dacă feţele laterale ale dinţilor sunt netede, fără şanţuri şi gropiţe, dacă nu se foloseşte aţa dentară pentru completarea igienei, alimentele pot fi retenţionate uşor între dinţi şi poate apărea acest tip de carie. Ea se poate ivi pe faţa laterală numai a unui molar sau premolar dar poate apărea la doi dinţi învecinaţi deodată, fiind vorba de carii diferite, aşezate una lânga cealalaltă. Acest tip de carie este mai frecvent întâlnit la pacienţii cu dinţii înghesuiţi, apărând mai rar la persoanele cu spaţii între dinţi. Aceste carii laterale pot fi „ascunse”, deseori dacă sunt asimptomatice pacientul nici nu le observă, până când ele evoluează atât de mult încât ajung la pulpa dintelui, mai ales la molarul al doilea şi al treilea.
  • Caria de clasa a treia apare tot pe feţele laterale dar la dinţii frontali, anteriori, la incisivi şi canini. Caria de clasa a treia este mai uşor observată de către pacient, dacă apare, tocmai pentru că este mai uşor vizibilă decât la dinţii laterali.
  • Caria de clasa a patra apare tot la dinţii frontali, dar este vorba de o distrucţie mai mare a dintelui, şi este diferită metoda de tratament al acestui tip de carie, o simplă obturaţie (plombă) nefiind suficientă, fiind necesare metode suplimentare, prin inserarea unui pivot care să susţină obturaţia.
  • Caria de clasa a cincea este „caria de colet”, care apare deasupra gingiei, pe orice faţă a dintelui. În ultima vreme caria de colet este tot mai răspândită din cauza bolii parodontale, unde gingia se retrage. Caria de colet poate apărea foarte uşor la rădăcina dintelui, unde nu mai este prezent smalţul, ci cementul. De asemenea caria de colet este identificată la pacienţii ce consumă în exces băuturi gazoase, sucuri îndulcite, în cazul celor cu o igienă orală deficitară, care favorizează acumularea de placă bacteriană la nivelul gingiei şi coletului dintelui.

Dinţii devitali, fără pulpă, prezintă tipul de carie atipică, carie neclasificată, de diferite forme și mărimi. Acestea din urmă necesită sacrificarea de ţesut dentar sănătos pentru accesul la pulpa dentară; sau chiar dacă anterior caria a fost clasificată, după o perioadă s-a distrus sau s-a fracturat dintele. Mai multe despre dinții devitali AICI.

 

În Oradea, de consultații și tratamente stomatologice atât pentru copii cât și pentru adulți puteți beneficia în Cabinetul Stomatologic „Maxident”, Corneliu Coposu – 3.

 

Dr. Alina Țenț

Medic stomatolog

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *