fbpx

Cartoful, o sursă de potasiu care reduce tensiunea şi durerile musculare

sursa: assets.sport.ro

O legumă cu multiple beneficii pentru organism.

 

26 August 2017

12:30

Deşi cartoful a fost folosit prima dată ca hrană pentru animale, mai apoi a fost preluat de gastronomie devenind astfel leguma cea mai versatilă şi baza multor preparate culinare, fiind cultivat în peste 120 de ţări şi consumat zilnic de peste un milliard de oameni.

Cartoful are o reputaţie de ingredient nesănătos, însă dacă este consumat corect aduce destule beneficii pentru alimentaţia noastră, fiind o sursă foarte bună de vitamina B6, de antioxidanţi care luptă împotriva radicalilor liberi, şi conţine mai mult potasiu decât bananele, ceea ce ajută la menţinerea în parametri normali a tensiunii arteriale.

Alte caracteristici terapeutice ale cartofului:

  • sucul crud de cartof tratează aciditatea gastrică şi ulcerele, având un efect calmant şi cicatrizant asupra mucoaselor digestive. Este emolient, bun diuretic şi antispasmodic
  • fierul, fosforul, calciul, magneziul şi zincul din cartofi contribuie la construirea şi menţinerea structurii osoase
  • fibrele, potasiul, vitamina C şi vitamina B6 din cartof, împreună cu lipsa sa de colesterol, susţin sănătatea inimii
  • cartoful este o sursă excelentă de carbohidraţi, prezenţi sub formă de amidon
  • este eficient în tratarea arsurilor, degerăturilor, crăpăturilor pielii, ulceraţiilor şi edemelor pleoapelor
  • împachetările cu cartofi acţionează asupra durerilor musculare şi articulare
  • stimulează buna funcționare a creierului
  • întărește sistemul imunitar
  • previne formarea pietrelor la rinichi

Pentru a beneficia de toţi nutrienţii şi toate vitaminele din cartofi, cea mai bună soluţie este să evitaţi să-i prăjiţi şi să îi coaceţi la cuptor, în coajă sau să îi fierbeţi. O reţetă gustoasă şi sănătoasă cu cartofi găsiţi aici.

Paula Dreve

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *