fbpx

Cum să avem grijă de dinții copiilor? Sfaturi pentru părinți

sursa foto: dentistcaviteaccredited.com

sursa foto: dentistcaviteaccredited.com

Nu de puține ori părinții întreabă medicul dentist de ce apar carii pe dinții copilașilor lor, și cum ar putea preveni acest lucru.

 

30 Septembrie 2015

20:10

Cariile copiilor apar exact ca și ale adulților, în orice moment, pe orice dinte, cu deosebirea că un adolescent sau un adult știe mai bine să se îngrijească de igiena dentară.

Este importantă și igiena dinților de lapte, dar cel mai important rol îl are igiena dinților permanenți, pentru că aceștia vor exista timp îndelungat în gurița copilului, pâna la viața de adult.

Dinții definitivi apar începând cu vârsta de șase ani, când erup prima dată pe arcadă molarii de șase ani, și incisivii centrali inferiori. Așadar, începând cu această vârstă, copilul va trebui să aibă o igienă dentară foarte riguroasă.

Cea mai mare problemă este ca un copil de șase ani, sau chiar mai mare, pâna după 11 – 12 ani, să nu se perieze corect sau chiar deloc.

Majoritatea părinților ajung cu cel mic în cabinetul stomatologic abia când apar durerile, iar atunci situația se complică pentru că este nevoie de anestezie, sau manopere mai puțin plăcute, care îl pot speria pe copil, iar atunci colaborarea cu medicul devine și mai dificilă.

Adulții nu de puține ori invocă faptul că sunt foarte ocupați și nu au timp să ajute prichindelul în periajul dinților sau să îl verifice dacă și-a curățat bine dantura.

Țineți cont că vorbim de cinci minute. Aceste cinci minte pot preveni foarte multe din probleme dentare ale copilului, cu această ocazie părintele putând observa și dacă au apărut carii, care se pot trata mult mai ușor dacă sunt în fază incipientă.

Și dimineața este necesar periajul, însă cel de seară e cel mai important deoarece că pe parcursul zilei copiii mănâncă de mai multe ori, mai ales dulciuri lipicioase (jeleuri, caramele), cerealele dulci, care pot lăsa resturi atașate de dinți, iar noaptea, din cauza fluxului mai scăzut de salivă, pot fermenta, generând în timp ușor carii dentare.

Dacă și părinții se descurcă mai greu cu ajutorul copiilor în igiena dentară, este indicat să ceară sfatul unui specialist, care le va explica tehnica eficientă pentru a menține dinții cât mai sănătoși, dar și curați.

 

În Oradea, de consultații, extracții, detartraje, înălbiri și tratamente stomatologice atât pentru copii cât și pentru adulți puteți beneficia în Cabinetul Stomatologic „Maxident”, Corneliu Coposu – 3, telefon 0745. 708. 184.

Dr. Alina Țenț

Medic dentist

sigla medic dentist alina tent oradea