fbpx

De ce apare puroiul dentar si ce e de facut?

puroi dintePuroiul sau abcesul la nivelul dinţilor apare în urma unei infecţii a rădăcinii dintelui sau a ţesutului parodontal (ţesutul care înconjoară dintele şi ajută la menţinerea lui în osul maxilar şi gingie).

 

05 Noiembrie 2013

18:40

Puroiul la rădăcina dintelui apare din cauză că nervul se necrozează şi atunci canalul radicular se infectează. Ulterior infecţia se extinde de la rădăcina dintelui la osul din jurul ei, îl erodează şi apoi se exteriorizează sub gingie apărând abcesul propriu-zis, o colecţie purulentă. Colecţia purulentă se poate fistuliza (se sparge), apărând un mic orificiu în gingie prin care puroiul iese la exterior.

Puroiul mai poate apărea în urma infectării gingiei şi a ţesutului parodontal, neavând nici o legatură cu rădăcina dintelui, dintele fiind de multe ori sănătos. Vorbim atunci de abces parodontal.

Pacientul trebuie să se prezinte la medicul dentist, pentru a face tratamentul de urgenţă. Acesta constă în efectuarea unei mici incizii cu bisturiul în gingie pentru a elibera puroiul şi tensiunea în ţesuturi. De asemenea, dacă puroiul provine de la o rădăcina infectată a unui dinte, acesta se drenează, adică se deschide dintele cu o freză, iar apoi cu un ac de canal se curăţă rădăcina, puroiul care este la nivelul rădăcinii putând fi drenat prin dintele respectiv.

În cazul abcesului parodontal, se îndepărtează puţin gingia la nivelul dintelui, şi astfel prin spaţiul creat, se eliberează colecţia purulentă.

Pentru ambele afecțiuni se prescrie tratament antibiotic, de obicei cu Amoxicilină de 1000 miligrame, o capsulă la 12 ore, şi un antiinflamator, Ketonal sau Nurofen. În cazul durerilor mari se prescrie și un antialgic, Algocalmin sau Aulin.

 

În Oradea, de consultații, extracții, detartraje, înălbiri și tratamente stomatologice atât pentru copii cât și pentru adulți puteți beneficia în Cabinetul Stomatologic „Maxident”, Corneliu Coposu – 3, telefon 0745. 708. 184.

 

Dr. Alina Țenț

Medic dentist