fbpx

De ce ne mai dor dinţii dacă nu mai au nerv?

sursa foto: richlymiddleclass.com

sursa foto: richlymiddleclass.com

Una dintre marile curiozități ale pacienților.

 

16 Iunie 2015

19:59

Majoritatea cred că numai nervul dintelui poate să doară, iar dacă nervul a fost scos, sau s-a necrozat, atunci dintele nu mai are cum să doară.

Inclusiv dinţii fără nerv pot să doară, chiar dacă de multe ori urgenţele în cabinet constă în pulpite acute, şi anume inflamarea nervului în urma unei carii netratate, atunci când nervul este într-adevăr viu şi doare, şi se efectuează pulpectomia, adică extirparea nervului din dinte.

Dar şi dinţii fără nerv pot să doară, frecvent durerile fiind mai mari decât atunci când nervul este încă viu.

Nu rareori dinţii cu infecţii acute, cu puroi, dau dureri foarte intense, pulsatile, din cauza acumulării de secreţii în jurul rădăcinii dintelui bolnav. Se creează astfel o presiune foarte mare în interiorul osului maxilar sau mandibular.

În acest caz nervul este deja necrozat, adică mort, nefiind necesară scoaterea lui, ci tratamentul pentru infecţii acute, adică drenajul (deschiderea dintelui afectat) pentru eliberarea tensiunii din os. Adesea se cere şi incizia abcesului cu puroi, când se secţionează puțin gingia, la nivelul rădăcinii afectate, pentru ca puroiul să poată fi eliberat din colecţie.

Tratamentul de urgenţă al dinţilor cu puroi se completează şi cu administratrea de antibiotice, unul singur, sau  în combinaţie, în funcţie de gravitatea cazului şi de severitatea simptomelor.

În cazul dinţilor maxilarului inferior, durerile cedează mai greu, din cauza poziţiei lor, a gravitaţiei şi a drenajului mai dificil al puroiului. Osul mandibular este mai compact, mai dur decât la dinţii superiori, iar presiunea puroiului în os, şi durerile, sunt mult mai mari. În aceste cazuri se asociază două feluri de antibiotice, de obicei Augmentinul cu Metronidazolul, cel din urmă acţionând mai ales pe o clasă mai aparte de microbi, anaerobi, extremi de virulenţi.

Atunci când tratamentul pentru scoaterea nervului eşuează (tratamentul endodontic), pot apărea dureri, sau resimți sensibilitatea dintelui respectiv, se reia tratamentul sau se apelează la metode chirurgicale (rezecţia apicală, când printr-o mică operaţie, se curăţă ţesutul inflamat de la nivelul rădăcinii dintelui simptomatic).

 

În Oradea, de consultații, extracții, detartraje, înălbiri și tratamente stomatologice atât pentru copii cât și pentru adulți puteți beneficia în Cabinetul Stomatologic „Maxident”, Corneliu Coposu – 3, telefon 0745. 708. 184.

Dr. Alina Țenț

Medic dentist

sigla medic dentist alina tent oradea