fbpx

De ce, uneori, molarul de minte este acoperit de gingie?!

sursa foto: healthtap.com

sursa foto: healthtap.com

Nu puţini pacienţi prezintă afecţiuni ale gingiei din jurul molarului de minte, mai ales în cazul celui inferior.

 

27 Ianuarie 2015

20:59

Acest lucru se întâmplă din cauza faptului că molarul ori nu are loc să erupă în totalitate pe arcadă, ori are o poziţie modificată în osul mandibular (oblică sau uneori chiar orizontală). În aceste situații, gingia şi chiar osul care înconjoară molarul respectiv au de suferit, mai ales dacă molarul nici nu are posibilitatea de a erupe complet şi rămâne în aceeaşi poziţie vicioasă.

Molarul de minte complet inclus în maxilar şi acoperit în totalitate de gingie, în cazul în care rămâne inclus, nu afectează gingia acoperitoare.

Molarul de minte semiinclus, așadar cel care a erupt într-o anumită măsură, prezintă cele mai multe cazuri de pericoronarită acută sau cronică, cu infecţia gingiei din jurul acestuia.

Problemele de pericoronarită apar datorită faptului că, între molarul semiinclus şi gingie, există un mic spaţiu semi închis, unde pot pătrunde resturi alimentare şi bacterii din cavitatea orală, menținând o stare de iritaţie şi inflamaţie cronică a gingiei. Pacienţii pot avea şi un gust neplăcut în gură, precum şi o uşoară jenă în zona respectivă. În unele cazuri, este dificilă chiar masticaţia, pacienţii atingând, cu molarii opuşi, gingia inflamată din jurul molarului de minte.

Deseori, această stare de inflamaţie cronică se poate acutiza, aparând pericoronarita acută, care este o urgenţă în stomatologie. Atunci durerile sunt mult mai intense, apar şi semnele de infecţie în organism, cu stare generală alterată, uneori cu febră. De cele mai multe ori, pacientul nu mai poate deschide gura, din cauza afectării nervului maseter, aşa zisul „trismus”, care este un semn specific în pericoronarita acută.

Singura soluţie terapeutică, în aceste cazuri, este, adesea, extracţia molarului respectiv, după cedarea simptomelor de pericoronarită acută şi administrarea unui antibiotic.

 

În Oradea, de consultații, extracții, detartraje, înălbiri și tratamente stomatologice atât pentru copii cât și pentru adulți puteți beneficia în Cabinetul Stomatologic „Maxident”, Corneliu Coposu – 3, telefon 0745. 708. 184.

 

Dr. Alina Țenț

Medic dentist

sigla medic dentist alina tent oradea