fbpx

Debutul vietii sexuale – vreau sa incep, dar nu stiu cum!

femeie barbat cuplu fericit sursa foto welkomsquare punct co punct zaDebutul vieții sexuale generează o serie de întrebări, care iau naștere din impulsul de a cunoaște înainte de a explora.

 

26 Aprilie 2014

09:42

De aici și necesitatea găsirii unor răspunsuri la întrebările:

– Ce să fac înainte de? – De ce acest impuls? – De ce este nevoie să mă cunosc pe mine înainte de o astfel de experiență?

Acestea sunt idei care apar des în mințile celor care își pun problema unui debut sexual. Când? Din acest punct de vedere cei curioși trebuie să știe că viața sexuală presupune o implicare totală (fizic, emoțional și nu în ultimul rând psihic).

Debutul vieții sexuale ne poate marca pentru mult timp, chiar și până la sfârșitul vieții. De aceea, sexul nu poate fi abordat ca pe ceva superficial. El trebuie făcut doar atunci cand ambii parteneri sunt pregătiți.

Această pregătire necesită o maturitate, și nu doar fizică. Atunci când vrei să îți începi viața sexuală trebuie să îți poți garanta ție că ești gata să faci față tuturor provocărilor. Să fii sigur că vei putea evita neplăcerile, pentru a te putea bucura de toate senzațiile plăcute pe care viața sexuală ți le poate oferi.

Mai mult, studiile arată clar că o educație sexuală adecvată amână momentul începerii vieții sexuale. Așadar, părinții, în special cei pudici, ar trebui să își regândească atitudinea și deschiderea față de copiii lor.

Educația sexuală presupune transmiterea unor informații importante despre:

  • anatomia sexuală
  • reproducerea sexuală
  • raportul sexual propriu-zis
  • sănătatea sexuală și a reproducerii
  • relațiile emoționale
  • drepturile și responsabilitățile sexuale
  • abstinență
  • contracepție
  • diverse aspecte ale comportmentului sexual uman

Actul nu este doar un lucru pe care tinerii, sau mai bine spus adolescenții, vor să îl facă, ci este un fapt pe care noi trebuie să îl conștientizăm, și la care să contribuim activ, fie ca părinți, prieteni, educatori sau medici. Binențeles într-un mod pozitiv.

În Oradea de consultații, planning, recomandări și tratamente ginecologice puteți beneficia în Clinica Euclid, strada Nicolae Jiga – 13. Informații și programări la 0740. 919. 769.

 

Dr. Monica Vereș

Medic specialist obstetrică – ginecologie