Deficiența de fier. 10 motive pentru care să te asiguri că ai un organism „de fier”!

sursa: mpcp.com

sursa: mpcp.com

Foarte bine de știut și de prevenit.

 

26 Noiembrie 2016

12:15

Deficiența de fier este o problemă pentru tot mai mulți, cu care, fiecare, ajungem să ne confruntăm mai devreme sau mai târziu. Dar cu ce ne afectează această lipsă în organism? 

  1. fierul ajută la oxigenarea sângelui. Globulele roșii se oxigenează numai cu ajutorului fierului. În lipsa acestuia, oxigenarea celulelor este deficitară, cauzând numeroase probleme precum: deficiență de creștere și dezvoltare fizică, neuro-psihică și intelectuală, scăderea capacității de concentrare, somnolență, astenie, adinamie, tulburări de vedere ș.a.m.d.
  2. fierul ajută la întărirea sistemului imunitar. Fierul ajută la înmulțirea celulelor imune și la maturarea lor, în special a limfocitelor, asociate cu generarea unui răspuns la infecție.
  3. necesarul de fier crește în perioada sarcinii. Cantitatea de sânge crește în timpul sarcinii, ceea ce accentuează necesitatea unei cantități mai mare de fier pentru a putea produce hemoglobina. De asemenea, fierul ajută la dezvoltarea şi creşterea fătului şi a placentei.
  4. fierul ajută la fertilitate. Numeroase studii arată că femeile care au deficiență de fier pot suferi de lipsa ovulației și de stări nesănătoase ale ovulelor, îngreunând posibilitatea de a rămâne însărcinate.
  5. dezvoltarea abilităților cognitive, social – emoționale și neurofiziologice ale bebelușilor depind de cantitatea de fier din organism. Studiile arată că bebelușii, cu vârstele între 6 și 24 de luni, cu anemie cauzată de lipsa fierului, ajung să aibă probleme în dezvoltarea aceastor abilități atât pe termen scurt, cât și pe termen lung. Unele studii atestă că afecțiuni precum Autismul, Hiperkinezia și ADHD sunt cauzate de deficiența de fier.
  6. fierul este important pentru unghii și păr. Conform studiilor, lipsa de fier poate genera unghii casante sau în formă de lingură și căderea părului. Acest lucru se întâmplă deoarece hemoglobina nu reușește să transporte suficient oxigen în organism și, implicit, către unghii și păr.
  7. dacă aveți pofta de a mânca produse nealimentare este un semn al lipsei de fier în organism. Conform studiilor realizate de cei de la Journal of Nutrition, afecțiunea PICA reprezintă pofta de a mânca substanţe alimentare neobişnuite, cum ar fi gheaţă, pământ, amidon de porumb, praf de vid, pudră pentru copii, săpun și alte articole nealimentare și este cauzată de deficiența de fier.
  8. dacă sunteți prea afectați de frig s-ar putea să fie din cauza cantității insuficiente de fier în organism. În lipsa oxigenului, hemoglobina nu poate transporta căldură și alte elemente nutritive, cauzând, astfel, senzația de frig și tremuratul. Acest mineral este răspunzător și pentru funcționarea glandei tiroide, care ajută la reglarea tempertaurii corporale.
  9. insuficiența de fier poate cauza frecvente dureri de cap. Deficitul de fier este responsabil pentru durerile menstruale și un factor cauzator al depresiei poate fi chiar insuficiența de fier.
  10. dacă aveți obiceiul să vă foiți prin pat s-ar putea ca lipsa de fier să fie vinovată și de acest lucru.

Cauzele deficienței de fier se pot identifica în diferite medii: gastric – mediu insuficient de acid, intestinal – fierul nu se absoarbe, genital – menstre abundente, ciclu frecvent, hematologic – hemoragii oculte cronice, hepatic – inflamații hepatice, în Oncologie – tumora canceroasă consumă mult fier sau chiar dieta inadecvată bazată pe consumul scăzut de fructe și legume.

 

Diana Maria Danciu