fbpx

Diferenta intre tristete si depresie

omulet tristDepresia este o boală corporală ce deţine simptome diferite, complicate în funcţie de care se ajunge la tipologia acesteia.

 

15 August 2013

18:21

Oare distincţia dintre tristeţea „normală” şi depresia e greu de făcut?

Modificările ușoare ale dispoziţiei nu necesită ajutor, de exemplu o stare de dispoziţie proastă este doar o frustrare temporară asociată cu circumstanţe curente. O astfel de persoană o putem caracteriza ca fiind supărată sau uşor depresivă.

Îndurerarea sau tristeţea este un sentiment normal ce are loc atunci când pierzi o persoana apropiată, iubită, importantă pentru tine. Stadiul iniţial al tristeţii are loc în primele săptămâni după pierdere şi este trăit ca un şoc. Poate fi asociat cu crize de plâns, insomnie, lipsă de energie. Stadiul intermediar are loc în primul an după absenţa persoanei dragi, fiind însoţit de gânduri persistente de moarte, cum putea să prevină tragedia, dar recuperarea are loc atunci când oamenii se întorc la viaţa socială.

Dacă ne raportăm la simptomele depresiei acestea sunt mult mai acute. Putem vorbi aici de încetinirea proceselor gândirii sau incapacitate decizională. Depresivul trăieşte o stagnare a timpului intim, ce se desincronizează de timpul real.

Un alt simptom important este lentoarea psihomotorie ce este caracterizată de încetinirea mişcărilor, scăderea expresiei şi mobilităţii mimice, dificultate de verbalizare, tendinţa de a se complace în activităţi fără scop. Simptome auxiliare sunt astenie, lipsă de vigoare fizică, anorexie şi scădere în greutate, tulburări ale dinamicii sexuale.

Tulburările somatice se pot referi la hiposalivaţie, dureri epigastrice, constipaţie sau diaree, greutăţi în respiraţie, disconfort precordial, tulburări de ritm cardiac, cefalee şi ameţeli. În următorul articol detaliem tipurile de depresie.

 

Cristina Goilean

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *