fbpx

Exercițiile fizice, yoga și durerea. Ce ne semnalează corpul?!

sursa foto: getfitkpsf.com

sursa foto: getfitkpsf.com

Uneori, durerea ne arată potențialul actual al trupului nostru.

 

15 Februarie 2016

19:59

Experiențele practicanților de yoga spun că, după primele ședințe, descopereau mușchi de care nu știau că există și depistau unele dureri care se ameliorau sau dispăreau de tot, după un timp mai îndelungat.

Într-adevăr, practica asanelor în yoga te învață cum să îți folosești/soliciți trupul corect. Toate acele detalii despre linii și unghiuri, despre care se vorbește în ședințele de yoga, sunt ca să ne educăm corpul. În timpul zilei, la locul de muncă, chiar și acasă, adesea ne solicităm corpul greșit.

Si aici ne referim la mișcări simple, frecvente, o aplecare după un obiect, ridicarea brațului sau o răsucire de coloană. Repetând zilnic aceste mișcări în mod greșit, corpul se obișnuiește în acest fel, iar în momentul în care ajungem la un curs de yoga, unde ni se arată cum să executăm corect aceste mișcări/posturi, este foarte normal ca să sesizăm dureri în timpul practicii.

Extensiile de spate sau unele rasuciri de coloană nu sunt dureroase pentru că nu ar trebui să le executăm, ci pentru că nu le-am executat până acum!

Este clar că ieșim din zona noastră de confort, iar aceste mișcări sunt deranjante, iar durerea pe care o simțim este un mesager extrem de important. Ne semnalează că în corpul nostru se întâmplă ceva, o schimbare, ne ajută să conștientizăm și să ne „reparăm”.

Un lucru foarte important de care nu avem voie să uităm este că în spatele acestor exerciții fizice, și a întregii noastre stări, rulează sistemul nervos.

Flexibilitatea corpului nostru are foarte mare legătură cu sistemul nervos. Este demonstrat științific! Capacitatea noastră de a ne întinde (a face stretching) în orice interval (exceptând cazul în care ne aflăm sub anestezie) este determinată de toleranța sistemului nervos în momentul respectiv.

Așadar, când dorim să întindem anumiți mușchi, și întâmpinăm rezistență din partea corpului nostru, este ca și cum am traduce ce ne transmite sistemul nervos „Nu, îmi pare rău amice, dar până aici, pentru că nu mă simt în siguranță dacă te las mai mult”. În acest caz nu este indicat să forțăm acea întindere.

Ce se va întâmpla dacă forțăm?

Nu se va schimba nimic, nu vom reuși să facem un streching permanent și chiar ne putem și răni.

Dar de ce ne limitează sistemul nervos?

De cele mai multe ori pentru că i se par necunoscute mișcările executate și tinde mereu să păstreze corpul în siguranță, în limitele calculate de el până în acel moment. Imaginează-ți că ești parcat în pantă cu mașina și ai doar frâna de mână trasă. Tu ai lăsa frâna de mână? Exact așa funcționează și sistemul nervos.

Sfat!

  • Uită de ideea: trebuie să sufăr ca să am rezultate! Mai bine alege metoda: nici prea mult, nici prea puțin, dar de ajuns ca să evoluez și să îmi păstrez sănătatea. Într-o asană, ca să poți evolua, trebuie să găsești acel punct, unde poți „supraviețui”, adică șă ieși din zona de confort, dar durerea este suportabilă, ba chiar să poți considera că te relaxezi și binențeles să poți respira; astfel vei simți acel moment când trupul efectiv te invită să mergi mai adânc în postură, așa se va simți în siguranță.
  • Dă-ți timp! Sistemul tău nervos are nevoie de timp. Nu ești un televizor să poți schimba canalele în orice moment.
  • Nu forța la capacitatea ta maximă! Fă mai multe pauze între întinderi, lucrează progresiv și gentil.
  • Și nu în ultimul rând, flexibilitatea funcțională este sănătoasă, hiperflexibilitatea este deseori periculoasă.

Namaste! Vino și tu la orele de yoga din Oradea. Pentru mai multe detalii apelează 0742. 921. 389.

Renata Coznici

Instructor autorizat de Yoga

renata coznici

No Responses

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *