Fierul. Beneficii și caracteristici
Un mineral esențial care ajută la transportarea oxigenului în organism.
29 Noiembrie 2014
16:20
Oboseala, unghiile fragile, părul casant, pierderea elasticității musculare, toate sunt cauzate de insuficiența de fier în organism. Fierul este un element important în formarea celulelor roșii, în transportarea oxigenului din plămâni în tot corpul.
Fierul contribuie la:
- formarea hemoglobinei
- buna funcționare a mușchilor
- susținerea circulației la nivelul creierului
- previnirea bolii Alzheimer
- stabilizarea temperaturii corpului
- sintetizarea dopaminei și a serotoninei
- combaterea oboselii
- întărirea sistemului imunitar
- tratarea insomniilor
- susținerea puterii de concentrare
- prevenirea și ameliorarea simtomului premestrual (PMS)
- hrănirea și oxigenarea firului de păr
- contribuie la activarea grupului de vitamine B și a antioxidanților
- menținerea greutății (ideale) corporale
Surse alimentare de fier:
- broccoli
- semințe de dovleac
- ficat
- semințe de soia
- ciocolată neagră
- stridii
- fructe de mare
- pește ton
- pătrunjel
- spanac
- măsline
- linte
- cartofi
- carne de vită
- sparanghel
- quinoa
- piept de pui
- caise, prune, piersici uscate
- gălbenuș de ou
- iaurt
- brânză de capră
- hummus
- migdale
- semințe de floarea soarelui
- banane
- mure
- cireșe negre
Foarte important de știut că un rol important în absorbția fierului îl are vitamina C. Mai multe despre vitamina C AICI.
Adrian Ardelean