fbpx

Gingivita. Tipuri. Cauze. Tratament

gingivitaGingivita presupune o inflamare a gingiei; în loc să aibe un aspect sănătos, roz pal, gingia este roşie şi inflamată.

 

09 Iulie 2013

18:35

Cauzele gingivitelor pot fi multiple.

În primul rând există gingivita care apare la pacienţii care efectuează un periaj incorect al dinţilor şi gingiilor, sau nu se periază decât foarte rar. Aşa se acumulează depuneri de alimente şi placă bacteriană în acea zona a dinţilor numită colet, acolo unde gingia vine în contact cu dintele. Aşa este întreţinută gingivita cronică, sunt prezente iritaţii la nivelul gingiei şi sângerări, putând apărea şi dureri.

În aceste cazuri medicul dentist îi va explica pacientului cum se efectuează periajul corect, fiind necesar periajul riguros şi la nivelul coletului și al gingiei. Pacientului îi pot fi arătate pliante, desene, poze, precum poate fi mimat periajul şi pe un mulaj cu dinţi, pentru ca tehnica de periaj să fie înțeleasă cât mai corect.

În primă fază gingia poate sângera la periaj și mulţi pacienţi evită perierea, revenind la vechile obiceiuri. Dar dacă periajul este efectuat corect, în câteva zile gingia îşi va reveni la normal, iar sângerările se vor diminua treptat, cu condiţia ca zona coletului şi a gingiei să fie menţinute curate, şi efectuat un periaj corect de cel puţin două ori pe zi. 

Alt gen de gingivită este gingivita tartrică, atunci când pe lângă placa bacteriană, există pe dinţi şi depuneri de tartru. Depunerile de tartru sunt în permanenţă o sursă de iritaţie mecanică pentru gingii, favorizând şi acumularea de bacterii şi microbi în acea zonă. Cele din urmă duc la gingivite cronice care pot evolua cu retracţie gingivală, pe masură ce tartrul se depune şi sub gingii.

gingivita tartru

Acest gen de gingivită poate evolua spre parodontită marginală cronică (osului din jurul dinţilor, mobilitate dentară şi în ultima fază la pierderea dinţilor, parodontoză) ducând şi la retracţie.

În aceste cazuri, pacientul ar fi bine să se prezinte măcar de 1 – 2 ori pe an la dentist pentru un detartraj riguros.

Gingivitele pot fi produse şi de lucrări dentare incorect efectuate, atunci când lucrarea respectivă „nu se închide” bine la nivelul coletului dentar, fiind e ori prea scurtă ori prea lungă, presând și iritând continuu gingia.

La fel se poate întâmpla şi cu plombele incorect efectuate. În acest ultim caz gingivita este limitată în jurul dintelui sau al lucrării cauzale. Singurele soluţii în aceste situații sunt refacerea lucrării defectuase sau a obturaţiilor incorecte.

În urma gingivitelor cronice netratate, periodic se pot produce şi infecţii ale gingiei, când poate apărea puroiul, sau aşa numitul abces parodontal, manifestat printr-o umflătură localizată în dreptul unui dinte sau doi, care de obicei este o colecţie purulentă.

Alte gingivite pot avea cauze generale

De exemplu gingivita diabetică: în acest caz toate ţesuturile din organism pot fi afectate de variaţiile glicemiei, implicit gingia. Cel mai corect este ca pacientul diabetic să întreţină o igienă riguroasă, pentru ca gingivita să nu evolueze spre parodontita marginală (parodontoza diabetică).

gingivita diabet

Mai există gingivitele de cauză medicamentoasă, anumite tratamente luate de pacienţi pentru o afecţiune generală având efecte adverse inclusiv asupra gingiei, aceasta putând fi inflamată cronic.

Din păcate tratamentul pentru afecţiunea generală nu poate fi înterupt, aşa că tot igiena riguroasă este prioritară, alături de periajul corect, folosirea în completare şi a unei ape de gură pentru clătire, şi periodic un detartraj în cabinetul stomatologic.

Mai există gingivita gravidică, care apare în timpul sarcinii, şi se produce din cauza variaţiilor hormonale, care sunt normale. Gingivita gravidică este destul de neplăcută, cu inflamaţie masivă a gingiei, mobilitate dentară temporară şi sângerări.

sarcina

De obicei dispare după naştere, atunci când secreţiile hormonale de estrogeni şi progesteron revin la normal.

Şi în aceste cazuri e bine de efectuat cât mai des detartraje, igienizări la dentist, şi scurte aplicaţii pe gingii cu apă oxigenată pentru dezinfecţia locală.

În Oradea, de consultații, detartraje, înălbiri și tratamente stomatologice atât pentru copii cât și pentru adulți puteți beneficia în Cabinetul Stomatologic „Maxident”, Corneliu Coposu – 3, telefon 0745. 708. 184.

 

 

Dr. Alina Țenț

Medic dentist