fbpx

Importanța și compatibilitatea grupelor de sânge. VIDEO

sursa foto: topyaps.com

Bine și sănătos de știut!

 

19 Martie 2017

14:31

Fie că este vorba de un simplu set de analize sau de transfuzii sanguine, grupa de sânge joacă un rol important.

Grupa de sânge este moștenită de la părinți și determină compatibilitatea cu alte persoane în cazul unei transfuzii de sânge. Stabilirea acesteia este foarte importantă pentru a se putea ști, în caz de boli sau accidente grave, care este grupa de sânge de care persoana afectată are nevoie.

Cea mai întalnită grupă de sânge din România este A pozitiv, iar cea mai rară este AB negativ. În cazul unei transfuzii greșite, persoana care primește sânge intră în șoc transfuzional, decedând.

În 1900 a fost descoperit primul sistem de determinare a grupelor sanguine – AB0 – în urma căruia s-au stabilit patru grupe sanguine diferite: 0, A, B și AB (sau grupele 1, 2, 3 și 4). Diferența dintre acestea este dată de prezența antigenilor la suprafața globulelor rosii. Excepția o constituie grupa 0 (denumită astfel deoarece nu conține antigeni), ale cărei globule roșii conțin aglutinogen.

Cel de-al doilea sistem – Rhesus – este necesar în caz de imunizări și în cazul incompatibilității dintre fetus și mamă.

Sistemul Rhesus: Rh + (pozitiv) sau Rh – (negativ) este al doilea sistem antigenic specific globulelor roșii. Acesta se bazează pe prezența celor cinci antigeni: D, C, E, c și e. Persoanele cu Rh pozitiv sunt cele care posedă antigenul D. De exemplu, o persoană cu grupa 0 și care este purtătoare de antigenul D are grupa sanguină 0 pozitiv. Potrivit statisticilor, aproximativ 85% din populație are Rh pozitiv, în timp ce restul de 15% are Rh negativ.

În România, grupele sanguine sunt repartizate astfel: 33% grupa 0 (1), 43% – grupa A (2), 16% – grupa B (3) și 8% grupa AB (4).

Cei care au grupa de sânge 0 negativ sunt cunoscuți sub denumirea de donatori universali pentru că pot dona sânge tuturor persoanelor indiferent de grupa de sânge. Globulele lor roșii nu posedă niciun antigen (nici A, nici B și nici D), de aceea a fost numită și grupa 0. În schimb, ele nu pot primi sânge decât de la grupa lor de sânge 0 negativ.

Cei din grupa AB pozitiv sunt denumiți primitori universali și pot primi sânge de la orice grupă (A, B sau 0), dar nu pot dona decât persoanelor care au grupa de sânge AB pozitiv.

Grupa noastră sanguină este moștenită de la părinți. Antigenii sistemului A, B, 0 sunt transmiși datorită genelor. Copilul primește două gene (una de la tată și una de la mamă), care codează grupa sanguină.

Grupa sanguină este formată, la rândul ei, din gene alele (alele = versiuni diferite ale unei gene). A și B sunt dominante, iar 0 este recesivă. O persoană din grupa A poate avea genotipic: AA sau A0, A fiind dominantă și 0 – recesivă. În cazul grupei AB, ambele alele sunt dominante.

Ce grupa de sânge poți avea:

  • Dacă părinții au grupa A & A, copilul poate avea grupa de sânge A sau 0
  • Dacă părinții au grupa A & B, copilul poate avea gurpa de sânge A, B, AB sau 0
  • Dacă părinții au grupa A & AB, copilul poate avea grupa de sânge A, B, AB
  • Dacă părinții au grupa A & 0, copilul poate avea grupa de sânge A sau 0
  • Dacă părinții au grupa B & B, copilul poate avea grupa de sânge B sau 0
  • Dacă părinții au grupa B & AB, copilul poate avea grupa de sânge A, B si AB
  • Dacă părinții au grupa B & 0, copilul poate avea grupa de sânge B sau 0
  • Dacă părinții au grupa AB & AB, copilul poate avea grupa de sânge A, B sau AB
  • Dacă părinții au grupa AB & 0, copilul poate avea grupa de sânge A sau B
  • Dacă părinții au grupa 0 & 0, copilul poate avea grupa 0

De reținut: chiar și după mai multe transfuzii ne păstrăm grupa sanguină. Excepțiile sunt puține precum: grefele de maduvă osoasă. În Oradea, donații se sânge se fac la centrul de Transfuzie Sanguină, de pe strada Louis Pasteur, detalii și ghidul donatorului de sânge AICI

 

Diana Maria Danciu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *