fbpx

Infectiile vaginale – ce stim sau ce nu stim despre ele

infectii vaginale chilot sport femeie sursa foto lifemartini dot comRezultatele studiilor arată că astăzi infecțiile vaginale nu „iartă” aproape nici o femeie indiferent dacă și-a început viața sexuală sau nu.

 

08 Februarie 2014

09:09

Afirm acest lucru pentru că multe dintre femei s-au confruntat cel puțin o dată în viață cu o infecție vaginală (minoră). Astfel, infecțiile tractului genital reprezintă patologia cea mai frecvent întâlnită la femeile care se adresează unui specialist pentru un consult de rutină. Unele infecții vaginale se pot dezvolta doar prin perturbarea echilibrului florei vaginale, nefiind considerate boli cu transmitere sexuală. De aici și prima întrebare:

Care sunt cei mai importanți factori favorizanți ai infecțiilor vaginale?

  • Consumul excesiv de antibiotice
  • Fluctuațiile hormonale și menstruația
  • Parteneri sexuali multipli, folosirea prezervativelor cu spermicide
  • Igiena locală incorectă sau spălăturile vaginale frecvente
  • Iritațiile la protej-slipuri sau unele materiale din lenjeria intimă

Nu toate infecțiile vaginale se manifestă prin simptome evidente, dar asta nu înseamnă că nu pot evolua spre patologii importante. Fapt pentru care este important ca femeile să efectueze anual un consult ginecologic care să cuprindă analiza secreției vaginale și/sau testul Babeș- Papanicolau.

Care sunt primele manifestări și cum pot fi recunoscute cât mai precoce?

  • Secrețiile vaginale își schimbă culoarea (verzuie, galbuie), consistența (capătă aspect brânzos) iar mirosul devine neplăcut (miros „de pește”)
  • Disconfort local manifestat prin senzații de mancarime (prurit), de dureri mai ales în timpul actului sexual (dispareunie), dureri la urinare (micțiune) sau în timpul mersului etc. Mancărimea poate să apară și în timpul nopții fiind foarte supărătoare și deranjantă, femeia neputându-se odihni. Toate aceste simptome se pot accentua după actul sexual

De ce este important să ne prezentăm la un medic specialist în cazul în care constatăm unul sau mai multe simptome din cele enumerate mai sus?

  • Deoarece multe din afecțiunile vaginale pot fi vindecate, iar complicațiile lor prevenite dacă sunt depistate precoce și tratate corect de către medicul specialist și nu prin automedicație („același tratament l-a luat și prietena” sau „așa mi-a spus cineva”)
  • În anumite afecțiuni este necesară și tratarea partenerului
  • Anumite infecții vaginale sunt boli cu transmitere sexuală și se pot asocia cu alte infecții care se transmit pe aceeași cale, dar sunt potențial mai grave (de exemplu hepatita B, SIDA, etc.)

 

În Oradea de consultații, planning, recomandări și tratamente ginecologice puteți beneficia în Clinica Euclid, strada Nicolae Jiga – 13. Informații și programări la 0740. 919. 769.

 

Dr. Monica Vereș

Medic specialist obstetrică – ginecologie

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *