fbpx

Influenta temperaturii alimentelor asupra dintilor

cafea sursa foto betterteas dot comTemperatura alimentelor poate d─âuna s─ân─ât─â╚Ťii dentare.

 

28 Ianuarie 2014

20:33

Pacien┼úii trebuie s─â cunoasc─â faptul c─â alimentele sau b─âuturile trebuie consumate la temperaturi moderate, apropiate de temperatura corpului uman, pentru ca structurile dentare s─â nu aib─â de suferit. Alimentele foarte fierbin┼úi (ceai, cafea, supe) sau foarte reci┬á (b─âuturi reci, ├«nghe┼úata) sunt foarte nocive pentru pulp─â, care ├«n timp poate suferi inflama┼úii sau se poate gangrena┬á (pulpa ÔÇ×moareÔÇŁ). Oric├ót de rezistent este smal┼úul din┼úilor, pulpa poate avea de suferit ├«n urma consum─ârii acestor alimente la temperaturi extreme, din cauza acelor mici canalicule dentinare prin care sunt trimise spre suprafa┼úa dintelui, sub smal┼ú, termina┼úii nervoase minuscule.

De asemenea alternan┼úa dintre alimentele foarte calde ┼či foarte reci, c├ónd dup─â un aliment cald se consum─â imediat unul rece, sau invers, pot produce contrac┼úii sau dilat─âri ale smal┼úului dentar, acesta ├«n timp put├óndu-se fisura. ├Än aceste cazuri pe suprafa┼úa smal┼úului se observ─â mici linii de fisur─â, care pot duce la fracturarea unui dinte s─ân─âtos, f─âr─â carie.

Nici purt─âtorilor de lucr─âri dentare nu le este benefic consumul de alimente calde sau reci, tot din cauza faptului c─â metalul care sus┼úine lucrarea se contract─â ┼či se dilat─â, put├ónd compromite ├«n timp lucrarea. La fel se ├«nt├ómpl─â ┼či cu lucr─ârile ceramice, unde se pot produce fracturi ale por┼úelanului din lucrare, sensibil ┼či el la varia┼úiile bru┼čte de temperatur─â.

Inclusiv pentru mucoasa lingual─â, gingival─â ┼či a obrajilor, nu este recomandat─â consumarea de alimente mai ales foarte fierbi┼úi, produc├ónd-se arsuri care pot fi dureroase ┼či extrem de nepl─âcute pentru pacien┼úi.

 

├Än Oradea de consulta╚Ťii, extrac╚Ťii, detartraje, ├«n─âlbiri ╚Öi tratamente stomatologice at├ót pentru copii c├ót ╚Öi pentru adul╚Ťi pute╚Ťi beneficia ├«n Cabinetul Stomatologic ÔÇ×MaxidentÔÇŁ, Corneliu Coposu ÔÇô 3, telefon 0745. 708. 184.

 

Dr.┬áAlina ╚Üen╚Ť

Medic dentist