fbpx

Influenta temperaturii alimentelor asupra dintilor

cafea sursa foto betterteas dot comTemperatura alimentelor poate dăuna sănătății dentare.

 

28 Ianuarie 2014

20:33

Pacienţii trebuie să cunoască faptul că alimentele sau băuturile trebuie consumate la temperaturi moderate, apropiate de temperatura corpului uman, pentru ca structurile dentare să nu aibă de suferit. Alimentele foarte fierbinţi (ceai, cafea, supe) sau foarte reci  (băuturi reci, îngheţata) sunt foarte nocive pentru pulpă, care în timp poate suferi inflamaţii sau se poate gangrena  (pulpa „moare”). Oricât de rezistent este smalţul dinţilor, pulpa poate avea de suferit în urma consumării acestor alimente la temperaturi extreme, din cauza acelor mici canalicule dentinare prin care sunt trimise spre suprafaţa dintelui, sub smalţ, terminaţii nervoase minuscule.

De asemenea alternanţa dintre alimentele foarte calde şi foarte reci, când după un aliment cald se consumă imediat unul rece, sau invers, pot produce contracţii sau dilatări ale smalţului dentar, acesta în timp putându-se fisura. În aceste cazuri pe suprafaţa smalţului se observă mici linii de fisură, care pot duce la fracturarea unui dinte sănătos, fără carie.

Nici purtătorilor de lucrări dentare nu le este benefic consumul de alimente calde sau reci, tot din cauza faptului că metalul care susţine lucrarea se contractă şi se dilată, putând compromite în timp lucrarea. La fel se întâmplă şi cu lucrările ceramice, unde se pot produce fracturi ale porţelanului din lucrare, sensibil şi el la variaţiile bruşte de temperatură.

Inclusiv pentru mucoasa linguală, gingivală şi a obrajilor, nu este recomandată consumarea de alimente mai ales foarte fierbiţi, producând-se arsuri care pot fi dureroase şi extrem de neplăcute pentru pacienţi.

 

În Oradea de consultații, extracții, detartraje, înălbiri și tratamente stomatologice atât pentru copii cât și pentru adulți puteți beneficia în Cabinetul Stomatologic „Maxident”, Corneliu Coposu – 3, telefon 0745. 708. 184.

 

Dr. Alina Țenț

Medic dentist