fbpx

Legătura dintre consumul de alimente și starea noastră emoțională

sursa: gafollowers.com

sursa: gafollowers.com

Tu de ce mănânci, de foame sau de plăcere?!

 

25 Aprilie 2016

19:59

Mulți oameni se plâng de kilograme în exces, probleme de digestie, sănătate sau, dimpotrivă, lipsa unui apetit. Toate acestea sunt cauzate și de înlocuirea foamei naturale cu… plăcerea.

Ce înseamnă să avem o foame naturală?

Animalele sălbatice, în general, trăiesc după legile naturii, adică trăiesc într-un circuit închis de forțe naturale, și, pentru că nu au o conștiința atât de dezvoltată ca și omul, nu pot păcătui împotriva naturii. Ele trăiesc întotdeauna într-o stare paradisiacă și nu pot „cădea”. Omul, prin inteligența sa, ajunge și el să cunoască aceste legi și atâta timp cât doar învață și știe de ele, ordinea divină nu este perturbată.

Una dintre legile naturii spune că trupul trebuie să-și refacă energiile epuizate. Are nevoie de hrană. Natura funcționează în corpul nostru, iar când organismul are nevoie de mâncare, cererea ne este transmisă printr-un sentiment pe care-l numim foame.

Având în vedere faptul că foamea înseamnă că există un deficit, este, în mod evident, datoria noastră ca să depășim acest deficit și să mâncăm.

Și pentru că în conștiința noastră noi percepem ca o plăcere experiența restabilirii ordinii prin acțiunea forțelor naturale, este natural să ne placă să ne satisfacem foamea.

Văzând că există această plăcere, omul a făcut din ea un scop în sine, un fel de a se bucura. Cu alte cuvinte, omul nu mai mănâncă pentru a-și menține eficiența corpului, ci acum consideră mâncatul ca fiind o sursă de plăcere.

Omul a mers mai departe și a inventat tot felul de stimulenți care să-l ajute să se bucure de mâncare cu mult după ce corpul lui nu mai are nevoie de hrană!

Foamea este naturală. Însă apetitul nu este natural deoarece reprezintă doar o dorință de a satisface un gust supra-stimulat. Iar pentru că această dorință nu se naște dintr-o necesitate sănătoasă de hrană, ne îngreunăm organele și ne îmbolnăvim trupurile.

Omul civilizat și-a creat, așadar, o dorință constantă de a mânca și de a bea, și s-a obișnuit atât de tare cu acest fel nenatural de a mânca și de a bea încât acum anormalul i se pare normal, și nici măcar nu își dă seama că păcătuiește împotriva sănătății sale!

Când comparăm felul nostru de a mânca cu cel al animalelor sălbatice, care trăiesc după legile naturii, recunoaștem imediat diferența teribilă dintre mâncatul și băutul în mod natural și mâncatul și băutul în mod „civilizat”, care, în realitate, nu sunt altceva decât dorințe constante de plăcere.

Atunci când ne este cu adevărat sete, știm că singurul lucru ce ne poate potoli setea este apa pură, a cărei aromă deja aproape că se uită. Oamenii stau în ceainării, cafenele, servesc tot felul de băuturi îndulcite și aromate ca să își mai umple stomacul, stau la film la cinema, în tren, la teatru și mai ronțăie „lucruri bune”, de plăcere.

Deseori, oamenii se refugiază în mâncare și din cauza stresului. În acest caz este indicat să se afle sursa stresului și tratat ca atare. Yoga ne pune la dispoziție nenumărate procedee care ne pot ajuta să reducem stresul zilnic acumulat.

Copiii și triburile sălbatice care trăiesc într-un mediu de dezvoltare copilăros încă se bucură de o foame naturală și sănătoasă. Rasele primitive își prepară mâncarea foarte simplu. De asemenea, mănâncă multe fructe crude.

Printr-un post sănătos ne putem recâștiga foamea naturală. Astfel, organele digestive își vor reveni dintr-o condiție îngreunată, inima și circulația sângelui se vor ușura și se vor fortifica prin procesul de slăbire și întregul corp va deveni din nou o manifestare a naturii.

 

Alăturați-vă și voi practicanților de Yoga, din Oradea. Pentru mai multe detalii apelați 0742. 921. 389.

Renata Coznici

Instructor autorizat de Yoga

renata coznici