fbpx

Localizarea abcesului dentar

dinti gura dantura denstist control sursa foto valpak punct comAbcesul dentar, sau puroiul dinţilor, este o afecţiune destul de des întâlnită în stomatologie, provenind de la dinţi cariaţi, netrataţi, cărora li s-a infectat canalul radicular.

 

21 Octombrie 2014

20:39

Ulterior această infecţie se poate acutiza, apărând abcesul, sau depozitul cu puroi. Localizarea este diferită, în funcţie de dintele afectat şi de orientarea rădăcinii sale.

De cele mai multe ori, puroiul apare pe faţa externă a maxilarelor, spre buză, numindu-se abces vestibular. Abcesul vestibular este mai des întâlnit, deoarece faţa exterioară a osului maxilar este mai subţire, puroiul erodând mai uşor osul din jurul dintelui afectat, ajungând sub gingie, inflamându-se de multe ori și buzele, cea superioară sau inferioară.

Atunci când abcesul apare la un dinte superior, inflamaţia poate cuprinde ţesuturile obrazului, până în dreptul ochiului din partea respectivă, pacienţii alarmându-se că „puroiul li s-a tras la ochi”. De cele mai multe ori nu este aşa, ochiul nefiind afectat de infecţia dintelui sau de puroi, fiind vorba numai de edemul inflamator al țesuturilor moi, ca urmare a infecției dentare, puroiul aflându-se doar în jurul dintelui cauzal.

Premolarii și molarii au rădăcini multiple, unele având orientare spre palat (cerul gurii) la maxilar, sau spre limbă, la mandibulă. Aşadar, în infecţia rădăcinilor respective, abcesul poate fi prezent pe palat (abces palatinal) sau spre limbă (abces lingual), dar aceste cazuri sunt mai rare decât abcesul vestibular.

Și la incisivii laterali superiori rădăcina, chiar dacă este unică, poate fi orientată spre palat, apărând abcesul pe cerul gurii. Cazurile mai grave sunt atunci când molarii sau premolarii superiori au rădăcinile în apropiere de sinusul maxilar, puroiul putând difuza uşor în sinus, generând infectarea sa, cu sinuzita maxilară de cauză dentară (sinuzita odontogenă).

În toate cazurile de puroi al dinţilor se impune tratamentul stomatologic, sau extracţia rădăcinii repective, pentru că odată apărut abcesul dentar, acesta, chiar dacă se retrage în urma tratamentului de urgenţă şi a antibioticelor, va recidiva periodic, ulterior putând avea o gravitate şi o întindere şi mai mare.

În Oradea, de consultații, extracții, detartraje, înălbiri și tratamente stomatologice atât pentru copii cât și pentru adulți puteți beneficia în Cabinetul Stomatologic „Maxident”, Corneliu Coposu – 3, telefon 0745. 708. 184.

 

Dr. Alina Țenț

Medic dentist

sigla medic dentist alina tent oradea