fbpx

Masajul noului nascut. Cum se face?!

????????????Masajul bebelușului este plăcut, liniștitor și un mod excelent de interacțiune între mamムși copil.

 

21 Iunie 2014

09:54

Pregătirea

Masajul îl facem atunci când și noi, dar și puiuțul nostru, suntem calmi și relaxați. Neaparat, de fiecare dată, facem masajul la o jumătate de oră după masa bebelușului.

Temperatura optimă a camerei trebuie să fie 22 – 24 de grade Celsius. În principiu, copilul se dezbrăca complet însă, dacă vremea este rece sau umedă, îl acoperim cu o păturică pe acele zone, pe care nu le masăm.

Așezăm îngerașul pe o suprafață moale, în așa fel încât să se simtă confortabil și în siguranță. Ne aplicăm pe mâini o cremă fină, pentru o atingere caldă și plăcută. Dacă aveți mâinile reci, frecați-vă puțin palmele pentru a vi se încălzi.

Începem masajul dinspre cap înspre piciorușe, iar dacă piticul vrea să își schimbe poziția, îl lăsăm, și vom reveni la masarea zonelor mai târziu.

Tehnica masajului

  • Cât de tare se apasă: presiunea care trebuie folosită este identicムcu apăƒsarea pleoapelor fără disconfort.
  • Capul: cu vârful degetelor masăm gentil fața bebelușului. Atingem, pe rând, fruntea, tâmplele și baza craniului, sprâncenele și pleoapele, nasul, obrajii, zona din jurul gurii, urechile și zona din jur. Masăm partea posterioară a gâtului, cu mișcări ușoare, și coborâm spre umeri, în direcția pieptului.
  • Umeri și brațe: formăm un inel din degete și îl fixăm în jurul brațului copilului. Începem de la axilă și, apoi, coborâm în jos, către braț. Dezmierdăm încheietura cu mișcări circulare.
  • Stomac: masăm stomacul circular (mai puțin zona organelor genitale, care nu se masează deloc). Alintăm abdomenul, mișcând mâinile în sensul acelor de ceasornic, începând de sub coaste.
  • Picioare: răsfățăm fiecare picioruș cu toată mâna, și apăsăm gentil pe coapse. Îndoim ușor picioarele și genunchii, presând atent și plăpând corpul cu coapsele.
  • Călcâie și laba piciorului: un masaj al labei piciorului este foarte relaxant. Apăsăm fin pe fiecare deget, apoi pe labă efectiv. Uneori, un masaj al acestei zone, poate calma durerile stomacale.
  • Spate: punem nou născutul pe burtică și începem, cu atingeri ample și încete, să îi oferim un masaj care să includă capul, gâtul, spatele și picioarele, orientate întotdeauna în aceeași direcție.

Masajul bebelușului se încheie, de fiecare dată, cu mișcări moi și încete, de la cap până la degetele picioarelor. Somn ușor! Te invităm să citești aici și despre importanța și beneficiile alimentației naturale a bebelușilor.

 

În Oradea de sfaturi și recomandări neonatologice puteți beneficia în Clinica Euclid, strada Nicolae Jiga – 13.

Dr. Anca Sabău

Medic neonatolog

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *