fbpx

Medicatia in stomatologie. Cum tratam afectiunile dentare

pastileCele mai uzuale medicamente prescrise în cabinetul stomatologic sunt antibioticele, antiinflamatoarele şi antialgicele.

 

 

01 Noiembrie 2013

18:45

Mulţi pacienţi confundă între ele aceste trei clase şi de multe ori se automedichează după ureche, fără a avea noţiunile necesare punerii unui diagnostic corect.

Alții se adresează direct farmaciilor pentru obţinerea pastilelor. Nici aceasta nu este o acțiune pozitivă deoarece nici farmacistul nu știe diagnosticul și implicit nu îți poate da un tratament adecvat și eficient.

Dacă în cazul antialgicelor sau antiinflamatoarelor, problemele de diagnostic nu sunt atât de mari, fiind combătută în primul rând durerea de care suferă pacientul, în cazul antibioticelor lucrurile stau foarte diferit.

Antibioticele se dau numai în caz de infecţie, în celelalte situații fiind luate fără nici un rost, putând fi afectată doar imunitatea organismului pe termen lung. Infecţia înseamnă că există puroi sau abces la nivelul dinţilor sau maxilarelor. Există o fază premergatoare abcesului, faza de parodontită apicală acută, când durerile dinților sunt foarte mari şi pulsatile, şi la fel, se administrează antibiotic. Dacă abcesul este uşor vizualizat de către pacient, faza de parodontită acută poate fi diagnosticată numai în cabinet. În acest caz nervul dintelui este gangrenat, şi în camera pulpară şi în jurul rădăcinii există o floră microbiană virulentă care poate fi combătută numai cu antibiotic. În fazele de pulpite acute, când încă nervul dintelui este „viu” dar durerile sunt foarte intense, antibioticul este luat fără efect.

Ideal ar fi, ca înainte de administrarea unui antibiotic, să se efectueze antibiograma. Antibiograma este o analiză efectuată în laborator, când de la nivelul infecţiei sau abcesului se prelevează secreții care se pun apoi în contact cu diverse antibiotice, pentru a vedea care dintre ele este mai activă pentru microbii prezenţi la fiecare pacient.

În general rezultatul antibiogramei vine după 24 – 48 de ore, şi atunci se administrează antibioticele specifice afecțiunii respective.

Acestea sunt în mod normal Amoxicilina, Augmentinul, Metronidazolul, cel din urmă mai ales pentru infecţiile mai grave, unde se suspectează şi prezenţa germenilor anaerobi, germeni cu o virulenţă crescută.

Mulţi pacienți își administrează Oxacilină, fiind ştiut că aceasta este eficientă în infecţiile cutanate (ale pielii), dar în cavitatea orală infecţiile sunt produse de cu totul alți germeni decât cei externi, de pe piele. De cele mai multe ori Oxacilina este prescrisă şi direct din farmacii, dar la puțini pacienţi are efect.

Ampicilina a fost o perioadă eficientă, dar în ultimii ani s-a constatat ca este mai activă Amoxicilina, şi din această cauză ampicilina se prescrie mai rar.

Un alt antibiotic folosit multă vreme a fost Tetraciclina. Şi mult timp a fost antibioticul de elecţie în infecţiile orale. Touși s-a demonstrat că pe parcursul anilor microbii au obţinut rezistenţă faţă de anumite antibiotice, care devin ineficiente, unul dintre ele fiind tetraciclina. Multe bacterii posedă o membrană prin care tetraciclina nu poate pătrunde, deci nu are nici un efect. În plus tetraciclina este contraindicată copiilor sub 12 ani, deoarece interferează cu mineralizarea smalţului dinţilor definitivi, multă vreme neştiindu-se de ce anumite persoane au la maturitate pete gălbui pe dinţi.

Antibioticele se administrează minim cinci zile, chiar dacă după două zile, infecţia trece aparent, şi nu mai există dureri.

Dacă se întrerupe tratamentul, microbii, afectaţi într-o oarecare masură de antibiotic, dar încă virulenţi, generează din nou infecţia acută şi dureri, în acest caz fiind necesară administrarea unui nou antibiotic, mai puternic, pentru ca infecţia și puroiul să dispară.

La copiii mici se administrează de obicei antibiotic sub formă de suspensie, pe care părinţii o cumpară de la farmacie. Se prepară acasă cu apă fiartă și răcită, după indicaţiile de pe prospect, rezultând un sirop care se dă copilaşului timp de cinci zile, de obicei Augmentin suspensie.

În cazurile foarte grave se poate prescrie tratament antibiotic injectabil, cu penicilina G sau Ampicilina în combinaţie cu Gentamicina, sau Augmentin, efectul tratamentului injectabil instalându-se mult mai rapid decât în administrarea orală.

 

În Oradea, de consultații, extracții, detartraje, înălbiri și tratamente stomatologice atât pentru copii cât și pentru adulți puteți beneficia în Cabinetul Stomatologic „Maxident”, Corneliu Coposu – 3, telefon 0745. 708. 184.

 

Dr. Alina Țenț

Medic dentist