fbpx

Metode eficiente de igienizare orala

igiena oralaPrima metodă de igienizare şi cea mai importantă este desigur periajul dentar clasic, de care toată lumea ştie.

 

13 August 2013

18:16

Periajul trebuie efectuat de cel puţin două ori pe zi, dimineaţa şi seara. El trebuie efectuat corect, periuţa de dinţi să fie cât mai nouă şi mai puţin uzată, pentru ca perii sa fie activi şi să se poată realiza o curăţire eficientă a dinţilor. Pastele de dinţi au în general aceeaşi eficienţă, indiferent de firmă, deși unele pot conţine un adaos suplimentar de fluor, recomandat celor cu dinţi sensibili, sau anumite extracte din plante pentru persoanele predispuse gingivitelor și parodontopatiilor marginale.

Periuţa de dinţi trebuie schimbată des, ori de câte ori se observă ca perii sunt tociţi sau deformaţi.

O altă metodă de igienizare a dinţilor este folosirea aţei dentare (Dental Floss). Aceasta se găseşte în orice supermarket sau farmacie, şi este uşor de folosit. Cu ajutorul aţei dentare se curăţă spaţiile dintre dinţi, acolo unde pot rămâne resturi alimentare sau placă bacteriană, şi unde perii periuţei de dinţi nu pot ajunge. Folosirea aţei dentare este importantă mai ales în cazul persoanelor care au dinţii mai „înghesuiţi”, deoarece în aceste situații caria interdentară poate apărea mai uşor, din cauza curăţirii insuficiente a părţii laterale a dinţilor. Cariile interdentare (proximale) apar de multe ori fără ca pacientul să ştie. Acestea din urmă sunt carii „ascunse”, şi devin sensibile abia când sunt profunde şi aproape de pulpa dintelui. Aşadar aţa dentară e binevenită în prevenirea apariţiei cariilor proximale, care pot afecta doi dinţi învecinaţi. Dacă pacientul observă că aţa dentară este „zdrenţuită” după folosire sau se îmbibă cu sânge, acesta poate fi semnul unei astfel de carii proximale ascunse, când şi gingia interdentară este afectată, inflamată şi sângerândă.

Folosirea unei ape de gură este şi ea de bun augur pentru completarea igienei dentare, dar nu înlocuiește periajul corect sau folosirea aţei dentare. Clătirea cu apă de gură se efectuează după periaj, sau în timpul zilei, după alimentaţie. Apele de gură previn mirosul neplăcut al cavității bucale, putând conţine substanţe dezinfectante în anumite concentraţii. Există ape de gură indicate celor cu probleme gingivale, când giingiile sunt sensibile şi sângerează. Aceste produse au un conţinut crescut de Clorhexidină, un dezinfectant foarte eficient dar care trebuie folosit la sfatul medicului dentist, deoarece Clorhexidina în concentraţie mare poate îngălbeni dinții în timp, fiind indicate anumite pauze în folosirea ei.

La fel unele ape de gură pot conţine și extracte din plante sau  diferite dezodorizante.

Pentru efectuarea unui periaj dentar corect și a folosirii corecte a aţei dentare recomandăm să se ceară sfatul dentistului, pentru o însuşire corectă a tehnicii. În ceea ce privește utilizarea unei ape de gură, e indicat să se citească prospectul produsului, aceste ape conţinând diferite ingrediente, în concentraţii diferite, şi de asemenea consultat un stomatolog.

În Oradea, de consultații, detartraje, înălbiri și tratamente stomatologice atât pentru copii cât și pentru adulți puteți beneficia în Cabinetul Stomatologic „Maxident”, Corneliu Coposu – 3, telefon 0745. 708. 184.

 

Dr. Alina Țenț

Medic dentist