fbpx

Mudrele, sănătatea ta stă în mâinile tale!

sursa foto: madefreeyoga.wordpress.com

sursa foto: madefreeyoga.wordpress.com

Ceva nou, pentru tine!

 

30 Noiembrie 2015

18:00

Cuvântul „mudra” provine din limba sanskrită și înseamnă pecete, simbol sau gest simbolic al mâinilor. Se mai numește și yoga-degetelor care, prin întermediul sistemului energetic al corpului, creează echilibrul fizic, energetic, psihoenergetic, mental și psihomental.

Din punct de vedere știintific, mudrele sunt niște intrumente/mijloace care influențează reflexele subconștientului și obiceiurile instinctuale care pornesc din cortexul cerebral. Fac legături subtile cu aceste zone, fiecare mudră având un efect diferit asupra fizicului, subconștientului și asupra pranei. Există mudre care ajută dezvoltarea spirituală și altele care au un efect terapeutic major.

Conform cosmologiei antice, Universul este alcătuit din 5 elemente (pământ, foc, aer, apă și eter) asemenea corpului nostru. Aceste 5 elemente sunt simbolizate prin cele 5 degete ale noastre. În acest sens, degetul mare simbolizează voința și energia vitală, degetul arătător simbolizează conștiința și creativitatea, degetul mijlociu simbolizează capacitatea de adaptare, degetul inelar simbolizează intuiția și senzualitatea, iar degetul mic simbolizează rațiunea și capacitatea de percepere.

Cum acționează mudrele?

Mudrele au efecte benefice asupra corpului fizic și asupra corpului fizic subtil. Toată palma noastră este plină de puncte și zone reflexogene prin care sunt proiectate diferite zone ale creierului și ale organelor noastre interne. Este o tehnică combinată din mișcări fine ale degetelor și respirații adânci.

Atunci când executăm mudrele trebuie să fim într-o stare de relaxare iar presiunea dintre degetele care interacționează trebuie să fie fină. Este ca și cum doi magneți ne-ar ține degetele în contact.  

Mudrele pot fi executate oricând și oriunde, stând în picioare sau în șezut, în timpul unei plimbări sau a unei călătorii. În timpul exercițiului este indicat eliminearea bijuteriilor din metale deoarece perturbă fluxul energetic al corpului. Acestea au un efect mai mare dacă sunt executate într-un mediu liniștit și plăcut. În caz de oboseală se poate face o mică pauză, cu mâinile atârnate, după care se reia exercițiul.

Unele necesită doar câteva secunde sau minute să își facă efectul și să aducă echilibru în corp, altele pot dura chiar și până la 60 minute. Într-o zi poți efectua mai multe mudre dar ai grijă să le execuți pentru un singur sistem al corpului. Nu trata mai multe probleme una după alta. Lasă timp corpului tău ca informația primită să poată fi prelucrată ca bioinformație. În timpul executării mudrelor concentrează-te asupra eliberării energiei de autovindecare și nu pe boala în sine, pe simptome sau dureri.

Contraindicații: în timpul sarcinii nu este indicat efectuarea mudrelor. Efectele practicării mudrelor este o dovadă în plus că totul este interconectat în corpul uman. Exemple de mudre și efectele lor în articolul următor.

 

Vino și tu la cursurile de yoga din Oradea. Pentru mai multe detalii apelează 0742. 921. 389.

Renata Coznici

Instructor autorizat de Yoga

renata coznici