fbpx

Muzica, o terapie care relaxează creierul și ajută la eliberarea dopaminei!

beneficii, efecte pozitive

sursa: threepullpa.com

Surprinzătoarele efecte ale muzicii asupra creierului.

 

04 Iunie 2017

16:51

Muzica este prezentă în vieţile noastre la fiecare pas: fie că suntem la cumpărături în supermarket, în mașină ori în spaţiul confortabil al căminului nostru.

Interesul asupra a ceva intangibil şi fără beneficii materiale, cum este muzica, a atras atenţia cercetătorilor care au descoperit că muzica, pe care oamenii o descriu ca având capacitatea de a stârni emoţii puternice, activează centri implicaţi în recompensare, motivaţie şi emoţie.

Mai mult, cercetarea a subliniat că, atunci când ascultăm ceea ce ne place, se produce o eliberare de dopamină, detalii AICI, o moleculă importantă.

Sunetul muzicii poate fi considerat un adevărat drog, în măsură să activeze creierul la fel ca un stimulent chimic și să ofere senzaţii de plăcere sau satisfacţie similare celor furnizate de stupefiante.

În timp ce ascultăm melodii vesele sau sentimentale, exaltante sau relaxante, au loc modificări ale sistemului nervos vegetativ care afectează tensiunea arterială, ritmul cardiac, respiraţia, transpiraţia și alte reacţii fiziologice.

Nu toate efectele muzicii asupra creierului uman sunt însă pozitive. Unele tipuri de muzică pot produce pierderea simetriei dintre cele două emisfere cerebrale, dizabilităţi în învăţare, comportament disruptiv în rândul copiilor și poate duce la scăderea capacităţii de muncă în rândul adulților. Specialiștii consideră că aceste efecte sunt rezultatul ritmului muzicii.

Pentru a avea efecte benefice, muzica trebuie să aibă anumite atribute, respectiv să fie suficient de complexă și să implice o activitate intensă a creierului.

 

Paula Dreve

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *