fbpx

Nou: conceperea unui copil, după vârsta de 35 ani, este benefică pentru femei

sursa: latinapregnancy.com

Este benefic să fii mămică și la 35 de ani. 

 

07 Ianuarie 2017

10:33

Trăim într-o societate în care se pune presiune asupra noastră să devenim soții și să avem copii cât mai devreme.

Astfel, uneori, ne putem pripi în alegerea unui partener de viață și decizia de a deveni mame. Desigur, un copil este o binecuvântare la orice vârstă, însă nu ar trebui să ne simțim vinovate dacă decidem să devenim femei înainte de a deveni mame.

Sarcina, în cazul femeilor de peste 35 de ani, este considerată deseori riscantă. Stiința ne arată însă că există și beneficii atunci când decidem să avem un copil după 35 de ani.

În primul rând, ar trebui să ținem cont că, femeile care trec de 30 de ani, se simt mult mai bine în propria piele, sunt mai determinate, au relații de lungă durată și o carieră stabilă. Deci, din start, avem o mămica mai sigură, care transmite această stare fătului. Odată cu trecerea timpului, parcă, putem să le vedem pe toate printr-o lentilă mai clară.

Studiile arată însă că există beneficii la nivel biologic si cognitiv pentru mămicile trecute de 35 de ani. Cercetările realizate pe 830 de femei au demonstrat că acelea care au avut primul copil după 24 de ani au avut rezultate mai bune la testele care au vizat acuitatea mintală, rezolvarea de probleme și abilitățile verbale decât grupul celor care au avut primul copil între 15 – 24 de ani. De asemenea, femeile care au decis să devină mame și după 35 de ani, au avut o memorie verbală mai bună.

Este posibil să existe o legătură cu nivelul estrogenului și al progesteronului din timp sarcinii, care are un efect benefic asupra creierului, mai ales la o vârstă mai înaintată.

Niciodată nu este simplu să ne hotărâm dacă să avem un copil. Important este să consultăm un medic, pentru a fi cât mai sigure că putem să ducem o sarcină sănătoasă.

Agneta Jakab