fbpx

O viata sanatoasa cu Yoga. Importanta asanelor si a respiratiei

yoga posesAsanele, sau posturile yoghine, au fost concepute pentru a ne putea menține sănătatea fizică și pentru a putea ajunge la un nivel înalt de autocunoaștere.

 

23 Iunie 2014

20:25

Dintre aceste posturi, 84 sunt cele care se practică astăzi în mod curent, iar numărul celor folosite pentru îngrijirea sau recăpătarea sănatății este între 20 – 30. Pe lângă aceste asane, mai amintim pranayama (exerciții de respirație) și mudrele (exerciții de concentrare și perseverență).

Să vedem cum influențează asanele sistemul digestiv, circulator, respirator, excretor și nervos.

Organele digestive, care se află în cavitatea abdominală, primesc, în permanență, un masaj ușor prin ridicarea și coborârea diafragmei în timpul respirației. O perturbare a secreției acidului gastric și problemelor grave ale stomacului sunt datorate masajului insuficient al organelor digestive. Persoanele care au respirație scurtă și mușchi abdominali slabi trebuie să recurgă nu doar la exerciții de pranayama ci și la practicarea asanelor, care nu numai că oferă un masaj extern al organelor ci le oferă și un antrenament intern ce nu poate fi egalat de nici un sistem sportiv din lume. Este un fapt terapeutic recunoscut că mușchii nu pot să-și păstreze puterea și elasticitatea decât dacă sunt obligați să facă mișcări de contractare și întindere.

Un sistem circulator sănătos este de o importanță maximă! Cel mai important organ de circulație este inima, care, după cum știm, este și cel mai puternic mușchi. Până și mușchii inimii pot fi făcuți mai rezistenți și mai puternici cu ajutorul exercițiilor Yoga. Dintre toate organele circulatorii, venele sunt cele mai puțin puternice, cu toate că ele sunt obligate să adune sânge din toate părțile corpului și, împotriva gravitației, să îl conducă înapoi spre inimă. În acest caz, posturile inverse din yoga permit sângelui să ajungă la inima fără efort, viața venelor fiind prelungită cu o practică regulată a acestor asane.

Asanele au un efect de curățare a canalelor prin care circulă aerul, în unele cazuri completează chiar și unele exerciții de pranayama. De foarte multe ori ne protejează de răceli și amigdalită. Yoga ajută la buna funcționare a glandelor endocrine cu secreție internă (glanda pineală, tiroida, glandele suprarenale, sexuale… ). De asemenea, este foarte importantă eliminarea completă a rezidurilor din organism: dioxidul de carbon, acidul uric, urina, fecalele și transpirația, care, din nou, sunt influențate de buna funcționare a organelor de respirație, a organelor digestive și de eliminare a apei.

Și nu în ultimul rând, asanele ne ajută să ne îmbunătățim sistemul nervos, cea mai importantă parte a acestuia fiind creierul, urmat de măduva spinării străbătută de nervi. Pornind de la creier și coloana vertebrală, nervii se întind în toate părțile corpului. Această rețea de nervi este atât de complexă încât nu există parte de țesut din organism care să nu aibă legătură cu sistemul nervos.

Citiți aici sfaturi pentru un antrenament yoga eficient.

 

Și voi puteți practica Yoga chiar în Oradea, detalii suplimentare puteți obține apelând numărul de telefon 0742. 921. 389.

 

Renata Coznici

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *