fbpx

Obezitatea în rândul copiilor și adolescenților. Cauze și recomandări

sursa: parenting-journals.com

sursa: parenting-journals.com

Obezitatea poate duce și la depresie.

 

07 August 2016

14:10

Obezitatea reprezintă o problemă majoră de sănătate la nivel global, fiind în creştere în toate ţările lumii, inclusiv în România, atingând rate alarmante atât în rândul adulţilor cât şi al copiilor.

Aportul alimentar excesiv reprezintă principalul factor exogen cu rol în apariţia obezităţii în cazul celor mici. 

Obezitatea este o tulburare cronică a stării de nutriţie caracterizată prin creşterea greutăţii corporale pe seama ţesutului adipos. Reprezintă un exces de lipide în compoziţia corpului, exces ce este produs prin creşterea numărului de adipocite (hiperplazie), dar şi a volumului (hipertrofie), care determină creşterea greutăţii corporale.

Până în vârsta de 16 ani, copilul este considerat obez dacă masa grasă depăşeşte cu mai mult de 20% valoarea de referinţă pentru vârstă şi sex, iar peste 16 ani diagnosticul de obezitate presupune o masă grasă mai mare de 25% din greutatea corporală la băieţi şi peste 32% la fete.

Copiii obezi tind să devină adulţi obezi şi să prezinte risc crescut pentru boli acute şi cronice, având o speranţă de viaţă mai mică. Persistenţa obezităţii copilului la vârsta adultă este frecventă şi asociată cu o creştere semnificativă a morbidităţii şi mortalităţii.

Atunci când, dintr-un motiv sau altul, cantitatea de mâncare depășește energia consumată, va exista un exces care va fi stocat sub formă de grăsime. Opusul apare atunci când energia consumată depășește aportul caloric si grăsimea stocată devine sursa de energie, iar greutatea corporală scade. Energia consumată reprezintă energia necesară efectuării activitaților fizice precum alergarea, efortul fizic sau joaca în aer liber.   

Aspectul fizic reprezintă factorul cheie privind modul cum se văd adolescenții; grijile legate de greutate sau aspect fizic pot afecta stima de sine. În această etapă a vieții lor, adolescenții sunt sensibili la opiniile prietenilor sau colegilor.

Un adolescent sedentar si obez poate dezvolta boli specifice adulților: sindrom metabolic, afecțiuni articulare, afecțiuni endocrine sau cardiace, inclusiv depresie.

Cele mai importante manifestări clinice prezente în cazul copiilor/adolescenților supraponderali sau obezi sunt: paloare tegumentară, tegumente uscate, hipersudoraţie, acnee, vergeturi albe, genu valgum, simptome nespecifice (astenie, adinamie, apatie, cefalee).

Pentru a avea siguranța că hrana consumată de copii/adolescenți este una sănatoasă, echilibrată și conține toți nutrienții de care are nevoie organismul, trebuie să-i sprijinim să capete bunele obiceiuri încă de la vârste fragede. Un adolescent are nevoie de încredere de sine pentru a-și atinge potențialul.  

Pentru a alege și consuma corect alimentele, generațiile tinere au nevoie de sprijinul părinților, respectiv de atenta îndrumare a unui consilier nutriționist.

În cele mai multe cazuri, din păcate, părinţii copiilor cu obezitate sunt influenţaţi în alegerea alimentelor de către copil, fapt absolut neindicat de specialiști.

Alimentația naturală, echilibrată din punct de vedere nutrițional (calitativ și cantitativ) reprezintă cheia succesului în reglarea și menținerea greutății corporale ideale și a stării de sănătate!

De consiliere nutrițională, atât pentru copii, adolescenți cât și pentru adulți puteți beneficia în Oradea, strada Nicolae Jiga – 09. Pentru consultații și programări apelați 0758. 405. 576.

 

Dr. Maria Popa
Medic specialist medicina de familie
Nutriționist și consultant nutritionist „Metabolic Balance”

IMG_1583 (3) (1)

No Responses

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *