fbpx

Pericoronarita acuta. Tratament si recomandari

PrintPericoronarita acută este o afecţiune stomatologică specifică molarului de minte.

 

10 Septembrie 2013

19:23

Reprezintă o urgenţă stomatologică care apare cel mai des la molarii de minte inferiori, din cauza poziției lor declive. Deseori molarii de minte nu au spaţiu suficient să erupă pe arcade, o parte a coroanei dintelui rămâne inclusă în osul mandibular sau este acoperită parţial de gingie, ca un „cearşaf”. Sub acea porţiune de gingie se depozitează mulţi microbi şi resturi alimentare, apărând periodic inflamarea acută a ţesutului gingival, şi de aici pericoronarita acută.

În prima fază, de pericoronarită eritematoasă, durerile sunt moderate, ca o uşoară jenă şi gingia este roşie şi inflamată.

Ulterior infecţia se extinde şi apare pericoronarita purulentă, când sub gingia de pe molarul de minte se aculumulează puroi într-o cantitate mai mare sau mai mică.

Acum durerile devin mult mai violente şi nu mai sunt localizate numai la nivelul molarului respectiv, ci iradiază în toată jumătatea feţei şi de multe ori în ureche, pacientul având senzaţia că îl dor şi dinţii de sus şi cei de jos, de pe aceeaşi parte.

Unul dintre simptomele specifice pericoronaritei acute este trismusul, atunci când pacientul nu poate efectiv deschide gura şi aceasta din cauză că în urma infecţiei, poate fi afectat temporar şi nervul care enervează muşchiul maseter, muşchiul care permite deschiderea gurii.

Trismusul este foarte neplăcut și sperie mulţi pacienţi, dar el trece odată cu faza acută a pericoronaritei.

Din păcate puţine manopere se pot face în cabinet în cazul pericoronaritei acute, una dintre cauze fiind şi cea a limitării deschiderii gurii. Medicul face o dezinfecţie locală a gingiei care acoperă molarul de minte, cu mici bulete de vată sterile îmbibate în soluţii dezinfectante, ţinute cu pensa dentară și tamponând uşor dedesubtul gingiei inflamate, pentru curăţirea microbilor şi a depozitelor infectate.

Şedinţele de dezinfecţie locală se pot repeta câteva zile, iar acasă pacientul va completa igienizarea  prin clătirea cu ape de gură, care de asemenea conţin dezinfectanţi locali specifici florei microbiene orale.

Când se regăsește o acumulare mai mare de puroi sub gingie, se face incizia acesteia (decapuşonarea), sub anestezie locală, pentru drenajul puroiului.

În pericoronarita acută se prescrie reţetă cu tratament antibiotic, în general Amoxicilina sau Augmentin, în combinaţie sau nu cu Metronidazol, în funcţie de gravitatea situaţiei, pentru minim cinci zile. Se prescriu şi antiinflamatoare, Ketonalul sau Nurofen, şi eventual şi un antilagic în primele zile, pentru calmarea durerilor, precum Algocalminul.

Cel mai indicat ar fi ca pacienții suferinzi să se adreseze unui dentist pentru prescrierea medicaţiei, deoarece foarte mulţi îşi cumpără singuri tratamentul. Unele antibiotice nu sunt eficiente pentru flora microbiana virulentă din cavitatea bucală, şi situaţia în loc să se amelioreze, se poate agrava sub un tratament greşit şi inadecvat.

După cedarea fenomenului acut poate rămâne pentru o vreme o stare de inflamaţie cronică. Cu toate acestea faza acută se poate repeta periodic dacă molarul de minte nu continuă să erupă, neavând spaţiu, rămânând semiinclus. Porţiunea gingivală care îl acoperă se poate din nou infecta, ajungându-se la aceleaşi simptome.

În aceste cazuri unica soluţie este extracţia molarului de minte, pentru evitarea repetării pericoronaritelor acute. Mai multe despre măseaua de minte AICI.

 

În Oradea, de consultații, extracții, detartraje, înălbiri și tratamente stomatologice atât pentru copii cât și pentru adulți puteți beneficia în Cabinetul Stomatologic „Maxident”, Corneliu Coposu – 3, telefon 0745. 708. 184.

 

Dr. Alina Țenț

Medic dentist