fbpx

Portocalele, sursa naturală de vitamine în timpul sezonului rece

sursa: fthmb.tqn.com

Să profităm de ceea ce ne oferă natura.

 

06 Ianuarie 2018

12:30

Portocalele sunt cele mai cunoscute şi consumate citrice, alături de lămâi. Cu un conţinut ridicat de vitamina C, bogate în fibre şi cu un conţinut ridicat de compuşi benefici, cum ar fi: potasiul, calciul, vitamina A si vitamina B, portocalele aduc o mulţime de beneficii organismului cum ar fi:

  • creşterea imunităţii – cel mai cunoscut avantaj al portocalelor este efectul pe care îl are vitamina C în păstrarea imunităţii
  • reglarea tensiunii arteriale – conţinutul de magneziu şi hesperidină, care întăreşte pereţii capilari, este benefic pentru întregul sistem cardiovascular
  • sănătatea pielii – antioxidanţii din portocale contribuie la menţinerea sănătăţii pielii pe termen lung. Beta carotenul este cel mai eficient, deoarece protejează pielea împotriva efectelor îmbătrânirii
  • îngrijirea oaselor şi a dinţilor – conţinutul ridicat de calciu contribuie la sănătatea oaselor şi a dinţilor pe termen lung, dar atunci când aceste fructe sunt consumate în exces, pot dăuna densităţii osoase şi smalţului dentar
  • oxigenarea şi purificarea sângelui – fierul şi vitamina B6 din portocale sunt esenţiale în producţia de celule roşii care oxigenează întregul organism
  • prevenirea formării pietrelor la rinichi – chiar dacă sunt bogate în calciu, portocalele actionează natural pentru prevenirea formării pietrelor la rinichi. Calculii renali nu se mai formează la fel de uşor, iar sistemul urinar funcţionează la parametri buni atunci când consumul de portocale este regulat
  • scăderea colesterolului – prin conţinutul ridicat de fibre, portocalele au un rol important în scăderea colesterolului
  • prevenirea infecţiilor virale –  portocalele conţin şi alţi compuşi, pe lângă vitamina C, care pot contribui la prevenirea infecţiilor virale
  • funcţionarea bună a creierului – o singură portocală asigură aproximativ 10% din necesarul zilnic de folat, compus utilizat de creier pentru dezvoltarea celulară a neuronilor noi

Portocalele pot fi consumate ca atare, sub formă de suc sau ca ingredient în diverse preparate, ca de exemplu acest desert.

Paula Dreve