fbpx

Puterea meditației și rugăciunii. Renunțarea la Ego și întoarcerea la simplitate.

sursa: blogspot.com

sursa: blogspot.com

Voi… meditați, vă rugați?!

 

13 Noiembrie 2016

10:33

Meditația pare să atragă tot mai mulți adepți în ultima vreme. E ca și cum am simți o atracție spre o formă primordială de existență definită prin simplitate și liniște absolută. Meditația și rugăciunea au elemente în comun: liniștea, repetiția, centrarea pe o stare de calm interior.  

Parcă uităm de esența noastră, când alergăm după lucruri perisabile. Sufletul nu știe să fie nemulțumit, dar Ego-ul este un maestru al durerii.

Ne definim prin gândurile și emoțiile noastre, dar acestea se schimbă ca vremea. Mai gândești ori simți exact ca acum un an? După, încercăm să ne găsim în relațiile noastre, dar oamenii sunt trecători. Locurile de muncă se pot schimba. Mașinile, locuințele luxoase, parcă toate aduc o fericire de moment. Nimic din exterior nu poate să ne aducă liniștea care răsare din interior.   

Viață este fluidă, este constantă prin schimbare, așa că inevitabil ne vom întoarce la suflet.  

Practicile spirituale, precum meditația sau rugăciunea, ne ajută să ne clarificăm gândurile, prioritățile, să apreciem momentul prezent, să renunțăm la atașamente și nevoia de control. Ne eliberează de noi înșine, de anxietate si de frică. Devenim mai buni, mai empatici.

Apar beneficii precum reducerea nivelului de stres, acceptarea sinelui și a celorlalți, cât și îmbunătățirea abilităților de coping și a relațiilor. Fizic, putem observa tensiunea arterială mai scăzută, o imunitate mai bună și un organism mai puternic în fața problemele de orice fel.    

Liniștea interioară nu are nevoie de îmbunătățiri, nu fugiți după ea ca după un premiu, ea e deja acolo. Dacă a apărut competiția, fie și cu propria persoană, vi s-a băgat Ego-ul în drum.  

Oare de ce ni se par călugării, din orice zonă a lumii, cei mai senini și liniștiți? Oare au ei mașina cea mai bună sau casa cea mai frumoasă? Există o lipsă de griji pe fețele lor, care lipsește cu desăvârșire de pe fețele celor care sunt veșnic nemulțumiți de existența lor.

Omul liniștit va fi mulțumit cu nimic și astfel va primi totul. Pacea vine cu adevărat din interior, unui om care veșnic aleargă poți să-i dai Universul și tot va fi nemulțumit. Te va întreba ce urmează să mai primească. 

 

Agneta Jakab