fbpx

Quercitina, miracolul alimentației sănătoase

Micro-componentele alimentelor, esențiale pentru modul nostru de viață.

 

20 Aprilie 2020

15:30

Se spune pe bună dreptate că „suntem ceea ce mâncăm” și asta pentru că la nivelul tubului digestiv, alimentele sunt descompuse până la cele mai simple component, adevărate „piese de puzzle”.

Odată absorbite din intestine, acestea ajung prin intermediul sângelui în absolut toate celulele din organism. În funcție de funcțiile celulelor, structura lor internă diferă, prin urmare „piesele de puzzle” care ajung în diverse țesuturi, vor recompune o nouă hartă, noi proteine, enzime, deci noi structuri. Matrița pentru noul puzzle este reprezentată de ADN-ul celular.

În timpul vieții suntem supuși unor agresiuni externe continue: alimente, radiații și diverși poluanți, toate dublate de stres. Ca urmare, pot apare leziuni la nivelul ADN-ului celular. Orice modificare apărută la acest nivel, va conduce la construirea unui puzzle incorect, astfel noile proteine vor determina proprietăți noi ale celulelor. Astfel de modificări pot fi precursoare apariției celulelor canceroase. Chiar dacă modificările apar într-o singură celulă, prin multiplicări necontrolate ale acesteia, se ajunge în final la o tumoră voluminoasă.

Pentru ca organismul să recunoască la timp și să anihileze modificările survenite la nivelul ADN-ului celular, este important ca sistemul imunitar să fie în permanentă stare de veghe, iar pe de altă parte să existe suficiente molecule antidot pentru substanțele toxice eliberate în organism.

Astfel de antidoturi sunt reprezentate de către substanțele cu efect antioxidant (flaonoide și antocianine) prezente în general în vegetale; acestea conțin  și alte componente benefice organismului, cum ar fi: nutrienți (proteine) și  fibre dietetice, vitamina C, vitamine din complexul B și minerale: cupru, crom, calciu, potasiu și mangan.

Flavonoidele au în primul rând efect antitumoral și proprietatea de a stimula sistemul imunitar. Contribuie la detoxifierea organismului, eliminând în mod eficient mercurul, plumbul și cadmiul din organism. În plan secundar, flavonoidele au efecte multiple intervenind în multe disfuncții ale organismului: au efect antibacterian (combaterea infecțiilor), antiinflamator, antialergic (astm bronșic), antipiretic (reducerea febrei), hipoglicemiant (prevenirea diabetului). Scăderea HDL-colesterolul (fracțiune rea a colesterolului) și efectul antigregant plachetar (anticoagulant) explică efectul puternic antiaterosclerotical flaonoidelor.

O astfel de substanță cu rol antioxidant este Quercitina; ea se găsește în  stare naturală în usturoi, ceapă, praz, ceai verde, varză de Bruxelles, mărar, mere, merișor, afine, sparanghel și ardei iute.

Datorită efectelor hipoglicemiante ale quercitinei, se recomandă diabeticilor să consume ceapă și usturoi, ambele fiind cunoscute pentru puterea lor de a scădea nivelul de glucoză din sânge, precum și de a normaliza colesterolul.

Studii prospective efectuate pe subiecți vârstnici au demonstrat faptul că un consum constant de ceai verde, ceapă și mere  au redus cu o treime riscul de deces  prin afecțiuni cardiace.

Numeroase studii științifice confirmă faptul că substanțele cu rol antioxidant au un rol decisiv în inhibiția creștereii tumorale,  deoarece reușesc să reducă numărul de celule ADN deteriorate în organism. O serie de teste in vitro (în condiții de laborator) dar și in vivo (pe animale de laborator) par să încurajeze folosirea quercitinei în lupta împotriva unor tumori maligne  localizate la nivelul pielii, sânului, ovarelor, colonului, rectului, creierului.

Ciprian Costa

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *