Recomandări „sănătoase” pentru a preveni gripa aviară
Uneori e bine să fim precauți și să ciulim urechea.
17 Februarie 2017
12:00
Dat fiind că s-au confirmat cazuri de gripă aviară, cu virus H5N8, în rândul păsărilor sălbatice și domestice din România, Direcția de Sănătate Publică (DSP) Bihor vine în prijinul nostru cu o serie de recomandări care ne păzesc de eventualele probleme de sănătate.
Așadar:
- Spălaţi-vă cât mai des pe mâini cu apă şi săpun, mai ales după contactul cu păsări; în lipsa apei şi a săpunului se şterg mâinile cu alcool sanitar
- Evitați să vă prindeți de păsări moarte
- Supravegheaţi copiii, nu-i lăsați sa se joace cu păsări moarte sau bolnave
- Cumparaţi carne de pasăre, ouă şi produse din carne de pasăre numai din magazine autorizate sanitar – veterinar
- Anunţați medicul veterinar de orice caz de îmbolnăvire sau moarte a păsărilor
- Acordați tot sprijinul personalului sanitar şi autoritatăților veterinare
- Separaţi carnea crudă de cea prelucrată termic sau de alimentele care sunt gata preparate
- Nu folosiţi acelaşi cuţit sau instrument de tăiat pentru a pregăti carnea crudă şi alimentele care sunt gata preparate
- Spălaţi–vă pe mâini înainte, între și după operaţiile de manipulare a alimentelor crude şi a celor prelucrate termic
- Nu puneţi carnea prelucrată termic pe aceeaşi farfurie sau suprafaţă pe care a fost aşezată înainte de a fi prelucrată termic
- Carnea de pasăre, inclusiv ouăle, trebuie prelucrate termic timp îndelungat la temperatura corespunzătoare, deoarece virusurile gripale sunt distruse prin prelucrare termică la mai mult de 70°C
- Înainte de a manipula şi prelucra termic ouăle, spălaţi-le cu apă şi săpun, iar după aceea spălaţi-vă pe mâini tot cu apă şi săpun
- Nu folosiţi ouă fierte moi sau crude în alimente care nu vor fi prelucrate termic
- După manipularea păsărilor sau ouălelor crude, spălaţi-vă pe mâini şi spălaţi toate suprafeţele şi instrumentele folosite, atent, cu apă şi săpun
Ciprian Costa