fbpx

Sarcina si efortul fizic

femeie insarcinataMișcarea fizică este benefică atâta în perioada de dinaintea sarcinii, în timpul sarcinii cât și după sarcină, dacă este făcută corect.

 

26 Ianuarie 2014

13:59

Dacă sarcină ta este una fără probleme și ai acordul doctorului să faci mișcare, atunci sunt câteva lucruri care trebuie să le știi.

Pe toată perioada sarcinii nu se efectuează exercițiile din culcat pe burtă sau pe spate cât și contracţiile izometrice. Evită exercțiile instabile sau care te solicită prea mult.

poza 3 -www.mirror.co.uk

poza 2 - www.womenshealthmag.com

 

 

 

 

 

 

 

 

Fii atentă la exercițiile care le faci deoarece în această perioadă va apărea o laxitate articulară și accidentările pot apărea foarte ușor. Dacă nu ești sigură de postura exercițiilor fizice din programul tău, apelează la un specialist.

poza 5 - www.eating42.com

poza 4 -collegelifestyles.org

 

 

 

 

 

 

 

 

Câteva sfaturi pentru cele 3 trimestre ale sarcinii:

  • Trimestrul 1: Poți lucra exercițiile în diferite planuri. Încărcarea va fi una medie spre ușoară pentru a putea urca în repetări. Îți recomand între 15 și 20 de repetări. Poți rămâne la exerciţiile cu care ești obișnuită sau de ce nu, introdu ceva nou în antrenamentul tău. Pune accent pe postură și corectează dezechilibrele musculare.
  • Trimestrul 2: Acum e bine să eviți exercițiile în plan frontal și tranversal, rămâi la clasicul plan sagital. Fii atentă la greutatea pe care o folosești și la deschiderea articulară (relaxina este foarte abundentă în această perioadă), folosește doar greutăți mici sau greutatea corpului. Pune accent pe poziția neutră a coloanei vertrebrale prin anteriorizarea/posteriorizarea șoldului după caz.
  • Trimestrul 3: În această perioadă e bine să optezi pentru exerciții statice și chiar cu suport. Insistă mult pe încălzirea de dinainte de antrenament și răcirea de după. În acest stadiu de sarcină nu e momentul să îți dobori recordurile, exercițiile vor fi executate cu atenție și într-un tempo adecvat. Pune de două ori mai mult accent pe postură și poziția corectă a coloanei.

După naștere vei dori să te întorci la mișcare. Ai grijă însă, deoarece e foarte important să lucrezi mai mult musculatura din adâncime și să treci usor spre cea superficială. Urmează etapele de mai sus începând cu trimestrul 3.

Aștept întrebările, sugestiile sau recomandările tale chiar aici, utilizând căsuțele de comentarii de mai jos, sau prin e-mail la contact@evenimenteoradea.ro Sunt aici să te ajut, să-ți ofer sfaturi pentru a fi, a arăta și a te simți mai bine. De asemenea ne poți spune ce teme să abordăm în articolele următoare.

Titus Rădulescu

Antrenor personal – „Premier” London Fitness Academy

titus radulescu