fbpx

Sistemul energetic al corpului uman. Partea II

sursa foto: djongien.wordpress.com

sursa foto: djongien.wordpress.com

A doua parte a articolului despre sistemul energetic al corpului uman.

 

16 Februarie 2015

20:10

Cei interesați, pot citi prima parte AICI.

Corpul nostru este străbătut de foarte multe canale energetice subtile, care în sanscrită se numesc „nadi”, din cuvântul rădăcină „nad”, care înseamnă mișcare, flux sau vibrație.

Aceste canale interacționează cu trupul fizic prin intermediul arterelor, venelor, nervilor și au rolul de a transporta prana (forța vitală) în tot corpul nostru. Prana trebuie să poată circula liber pentru ca noi să ne putem bucura de o sănătate perfectă.

În corpul uman există 72.000 de nadi, 14 principale din care vom aminti cele mai importante trei canale: Ida (Luna), Pingala (Soarele) și Sushumna (canalul energetic central și lui îi sunt subordonate toate celelalte canale).

Ida nadi reprezintă aspectul feminin al personalității noastre, pornește din nara stângă și se oprește în chakra rădăcină. Este elementul Yin în filozofia chineză, reprezentată printr-o culoare palidă, asemenea Lunii (chandra). Controlează funcția sistemului nervos parasimpatic care calmează mintea și corpul, fiind legată de emoții, sentimente și amintiri. Când Ida nadi devine prea puternic sau dominant, putem simți: oboseală, depresie, introversiune și incapacitatea de a vedea lucrurile într-o  perspectivă clară.

Pingala nadi, reprezintă aspectul masculin al personalității noastre, pornește din nara dreaptă și se oprește tot în chakra rădăcină. Este elementul Yang în filozofia chineză, reprezentată printr-o  culoare roșie, asemănătoare Soarelui (Surya). Controlează sistemul nervos simpatic și stimulează activități și planificări ale corpului și minții. Pingala nadi este responsabil pentru logică, intelectul rațional și analitic. Ida nadi și Pingala nadi coboară într-o mişcare spiralată în jurul canalului central și se unesc cu Sushumna nadi în chakra rădăcină.

Sushumna nadi este canalul central din măduva spinării. Pornește din chakra rădăcina și se întinde până la nivelul chakrei coroană. Pentru ca Sushumna nadi să fie deschis și să poată permite ascensiunea energiei Kundalini, este necesar ca cele două canale energetice subtile Ida și Pingala să fie curate și echilibrate. Purificarea acestor trei canale energetice subtile este necesară pentru obținerea unei stări bune de sănătate dar și pentru obținerea unor rezultate eficiente în practica yoga.

Pentru a determina care dintre Ida nadi sau Pingala nadi domină, să ne gândim la fluxul respirației în nări. Dacă în nara stângă avem un debit mai mare de aer, atunci Ida nadi este predominant. În cazul în care debitul este mai mare în nara dreaptă, atunci Pingala este predominant. În cazul în care debitul este egal în ambele nări, atunci Sushumna nadi este predominant.

Alăturați-vă și voi practicanților de Yoga, din Oradea. Pentru mai multe detalii apelați 0742. 921. 389.

 

Renata Coznici

Instructor autorizat de Yoga

renata coznici

No Responses

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *