fbpx

Surya Namaskara – Salutul Soarelui

surya-namaskar sursa foto FacebookCine practică yoga, cu siguranţă, cunoaşte „Surya Namaskara”, traducerea din sanscrită fiind „Salutul Soarelui”. 

 

17 Noiembrie 2014

20:10

„Surya” înseamnă „soare”, iar „Namaskara” înseamnă „salut”. Mai repede sau mai târziu, Salutul Soarelui apare în programul oricărui practicant.

Dar oare de ce această serie de mișcări are o importanţă aşa de mare în yoga? De ce are o sumedenie de variante? De ce toţi instructorii, într-un fel sau altul, le includ în şedinţele lor?

Pentru că, printre altele, este un set complet de exerciţii inclus în „ştiinţa” yoga, excepţie făcând răsucirile. Aici poţi experimenta cum mişcările executate de corpul tău se transformă în meditaţie, în timp ce mintea se linişteşte perfect.

Închipuie-ţi un vas complicat cu multe cămăruţe (compartimente) secrete în interior. Închipuie-ţi că în acest vas curge un lichid care, pe măsură ce mişti vasul, va străbate toate aceste cămăruţe. Aşadar, vasul eşti chiar tu, corpul tău şi cele mai fine subtilităţi ale acestuia, iar lichidul, ce curge în sus şi în jos, reprezintă energia.

Salutul Soarelui, cu mişcările pe care le conţine, nu este doar un bun antrenament fizic, dar influenţează şi nivelul nostru energetic. Astfel, se ajunge la echilibrarea polarităţilor corpului.

Mișcările executate sunt combinate cu respirația. Acestea două sunt inseparabile! Sunt cazuri în care se învaţă mişcările prima dată sau când ritmul respiraţiei conduce mişcarea corpului, însă în metoda cea mai des întâlnită fiecărei mişcări îi aparţine o respiraţie.

Cu o respiraţie lentă, continuă şi profundă este foarte probabil că ne putem transforma exerciţiul într-o meditaţie, având în vedere că respiraţia este în legătură directă cu mintea: controlul respiraţiei va determina, în timp, şi stabilizarea minţii.

Ştiai că fiecărei faze (mişcări) îi aparţine şi o mantră (rugăciune)? De exemplu, când te întinzi în sus slăveşti soarele pentru că luminează; când te apleci spre pământ eşti fericit că toată lumea primeşte acest dar fără excepţie. Practic slăveşti energia dătătoare de viaţă a Soarelui. Atunci când această rugăciune se adânceşte se transformă în meditaţie. Dar asupra acestor aspecte vom reveni în articolele următoare…

Surya Namaskara fortifică global întregul corp. Gâtul, umerii, braţele, încheieturile, degetele, spatele, bazinul, centura abdominală, coapsele, pulpele picioarelor şi gleznele sunt progresiv întărite fără a se îngreuna sau a deveni prea masive. Tonifică întregul sistem digestiv prin întinderea şi comprimarea succesivă a abdomenului.

Totodată, acest ansamblu de exerciţii masează profund toate organele: ficatul, stomacul, splina, intestinele, rinichii. Activează digestia şi elimină rapid constipaţia. Tonifică întregul sistem nervos graţie elongaţiilor şi flexiilor succesive ale coloanei vertebrale. Efectele sale profunde apar ceva mai repede atunci când este efectuat în natură, în perioada răsăritului Soarelui.

Surya Namaskara poate fi practicat de oricine, atât de unul singur cât şi în grup, si nici nu necesită un echipament special. Avem nevoie doar de un spaţiu de 2 m pătraţi şi de o saltea pe care să executăm exerciţiile.

Dacă doresti să înveţi cum se execută Salutul Soarelui vino şi practică această metodă, împreună cu noi, la şedinţele de yoga care au loc în Oradea. Pentru înscrieri apelează 0742. 921. 389.

 

Renata Coznici

Instructor autorizat de Yoga

surya-namaskar sursa foto Facebook

No Responses

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *