fbpx

Ție care tip de yoga ți se potrivește?! Partea I

renata cozniciCunoaște-te și alege tipul de yoga care ți se potrivește. 

 

04 Ianuarie 2016

 18:10

  1. Hatha-Yoga & Meditație

Hatha yoga este știința dezvoltării corpului uman. Componentele principale ale acesteia fiind asanele (posturile yoghine) și pranayama (exercițiile de respirație). Executarea corectă a asanelor și a exercițiilor de respirație duc la purificarea fizicului și a minții. Astfel, asanele oferă practicantului posibilitatea de a-și controla emoțiile, concentrarea și credința, în timp ce tehnicile de respirație, care presupun controlul respirației și astfel al energiilor, ajută la calmarea minții și are efecte pozitive asupra sistemului imunitar.

Practica constantă a acestora:

  • micșorează viteza procesului de îmbătrânire, previne apariția unor boli, uneori vindecă.
  • îmbunătăţeşte memoria, atenţia, eficienţa în a învăţa, dispoziţia și concentrarea.
  • înlătură anxietatea, depresia, ostilitatea, sporește starea de bine, adaptarea socială, acceptarea de sine.
  • îmbunătăţeşte funcţiile excretorii, dexteritatea, timpul de reacţie, postura, integrarea funcţiilor părţilor corpului, somnul.
  • normalizează funcţiile gastro-intestinale, funcţiile endocrine, greutatea şi stabilizează sistemul nervos autonom.

Oricine, indiferent de vârstă, sex, experiență sau abilități fizice, poate practica yoga.

2. Agni Yoga & Meditație  (Detox Yoga)

Agni este denumirea folosită pentru a defini „focul digestiv”. Agni are rolul de a favoriza digestia ajutându-ne să luăm toți nutrienții din alimentele consumate, dar și de a curăța organele de toxine. Mai mult de atât, agni are un rol vital atunci când vine vorba de sănătatea noastră, fiind în strânsă legătură cu sistemul imunitar și cu sănătatea psihică. Exercițiile Agni-yoga reglează metabolismul și sistemul locomotor, iar respirația, concentrarea din timpul exercițiilor și relaxarea reglează activitatea minții, elimină stresul și liniștește.

Cu un „agni” puternic, apetitul tău va fi sănătos, vei avea o toleranță crescută pentru apă rece, energie din plin și un sistem imunitar care ține bolile departe de tine!

3. Yoga și „terapia inversiunii” în hamace OMNI GYM

Aerial Yoga este o activitate provocatoare, relaxantă și chiar amuzantă, plină cu beneficii pentru organism.

Elementul cel mai interesant este metoda unică de executare a exercițiilor, deoarece o parte dintre acestea se fac în aer, într-un hamac. Hamacul acționează ca un leagăn sau trapez, ceea ce îmbunătățește flexibilitatea și mișcarea ușoară a corpului, ne permite conștientizarea propriei greutăți și menținerea corpului în poziții statice și active si ne poate ajuta să executăm și să învățăm corect și într-un timp relativ scurt multe asane (posturi yoga) de pe sol.

Din punctul de vedere al posturilor inverse din yoga, și în hamace este posibilă executarea acestora. Această tehnică poartă numele de „terapia inversiunii”, prin care pacienții sunt atârnați cu capul în jos pentru a elimina presiunea dintre vertebre. Pe lângă aceasta ne mai putem bucura și de alte beneficii: alină durerile musculare și ale articulațiilor, hidratează discurile vertebrale, echilibrează sistemul nervos, crește mobilitatea și flexibilitatea corpului, întărește sistemul imunitar, are loc stimularea funcției creierului și purificarea sângelui.

4. Yin Yoga & Meditație  

O ședință de Yin Yoga este alcatuită din posturi ale corpului care sunt axate pe creșterea flexibilității articulațiilor și pe deblocarea meridianelor (canalelor energetice) pentru o circulație mai bună a energiei și a sângelui. Astfel se contracarează procesul de îmbătrânire și se păstrează tonusul general. Posturile din Yin Yoga sunt special selectate pentru a crește lungimea mușchilor și pentru a crește gradul de flexibilitate a articulațiilor, fiind un antrenament complementar perfect pentru exercțiile de yoga dinamice și pentru exercițiile de yoga pentru creșterea forței interne.

5. Vinyasa Flow & Meditație

Vinyasa s-a născut din îmbinarea respirației cu mișcarea. Scopul acestei practici este de a folosi respirația să conecteze mintea și corpul între ele. Respirația străbate mișcările și posturile, și cu toate că mișcările pot fi mai rapide, rămâne totuși o practică meditativă. Vei dezvolta o conexiune puternică corp-minte, îți vei crește flexibilitatea, forța și îți vei întări plămânii, care vor fi și cele mai vizibile beneficii.

Dacă ești în căutarea unui echilibru bun între efortul fizic și introspecție, atunci vinyasa este pentru tine!

Acestea sunt primele 5 tipuri de yoga pe care le poți practica și tu. Săptămâna viitoare revenim cu partea a IIa-a, adică cu următoarele 4 tipuri.

 

Vino și tu la cursurile de yoga din Oradea. Pentru mai multe detalii apelează 0742. 921. 389.

Renata Coznici

Instructor autorizat de Yoga

renata coznici