fbpx

Ție care tip de yoga ți se potrivește?! Partea II

renata cozniciCunoaște-te și alege tipul de yoga care ți se potrivește. 

 

11 Ianuarie 2016

 20:05

Continuăm discuția despre tipurile de yoga. Prima parte o puteți citi AICI. Acum să mergem mai departe.

6. Ashtanga Yoga (seria I – varianta pentru începători)

Acest stil este unul tradițional și dinamic în care posturile se mențin timp de 5 respirații, trecerile de la o postură la alta fiind executate cu elemente din Sun Salutation (vinyasa). Varianta pentru începatori este alcătuită din aproximativ 50 de asane, perfecționarea acestora necesită aproximativ 2 ani de zile, posturile mai grele putând fi înlocuite cu posturi alternative. După perfecționarea primei serii ne mai așteaptă alte 5 serii a căror dificultate crește gradual. Această practică este extrem de intensivă, revigorantă și are un rol important în eliminarea stresului. În secolul trecut, reprezentantul acestor serii a fost Tirumalai Krishnamacharya și a fost urmat apoi de K. Pattabhi Jois.

7. 108 Surya Namaskar (Salutul Soarelui)

În cadrul acestei practici se execută Surya Namaskara de 108 ori, durata totală aproximativ 60 de minute. Ca și muzică de fundal se pot asculta mantrele corespunzătoare fiecărei mișcări, aducând astfel un tribut Soarelui. Cifra 108 are o importanță foarte mare în cultura vedică: circumferința Soartelui este de 108 ori mai mare ca și cea a Pământului, iar distanța dintre Pământ și Soare este de 108 ori circumferința Soarelui. „Salutul Soarelui” activează plexul solar (solar plexus), ceea ce explică denumirea și relația stelară. Efectul cel mai puternic este atunci când se execută în faza de Lună plină, dimineața cu fața spre răsărit.  

Salutul Soarelui, cu mişcările pe care le conţine, nu este doar un bun antrenament fizic, dar influenţează şi nivelul nostru energetic. Astfel se ajunge la echilibrarea polarităţilor corpului. Cu o respiraţie lentă, continuă şi profundă este foarte probabil că ne putem transforma exerciţiul într-o meditaţie, având în vedere că respiraţia este în legătură directă cu mintea: controlul respiraţiei va determina în timp şi stabilizarea minţii. Surya Namaskara fortifică global întregul corp. Gâtul, umerii, braţele, încheieturile, degetele, spatele, bazinul, centura abdominală, coapsele şi gleznele sunt progresiv întărite fără a se îngreuna sau a deveni prea masive.

8. Couple Yoga  (Yoga pentru cuplu)

Practica asanelor în cuplu presupune uniunea și armonizarea energiilor partenerilor. Stabilirea unei conexiuni necesită capacitatea de a accepta apropierea partenerului și eliberarea tuturor resentimentelor. Pe lângă aceasta, partenerii trebuie să-și asculte reciproc bătăile inimii și să devină conștienți de respirația celuilalt. Conectarea cu o altă persoană necesită o atenție mare, răbdare, înțelegere și compasiune.

Practica yoga în cuplu te ajută să dezvolți încrederea, respectul și o relatie intimă profundă, caracteristici principale care stau la baza unei comunicări sincere și deschise a unui cuplu.

9. Partner & Acro yoga

AcroYoga îmbină înțelepciunea yoga, puterea dinamică a acrobației și bunătatea afectuoasă a artelor vindecătoare. Acestea formează fundamentul unei practici care cultivă încredere, zburdălnicie și colectivitate.

Practicile acrobatice Solare cultivă încredere, bucurie și te responsabilizează. Încrederea este moneda de schimb în practicile acrobatice Solare. Devenim mai responsabili și îi împuternicim și pe alții. Aceste practici sunt mijloacele prin care putem debloca această putere atât în noi cât și în alții. Elementele practicii sunt exerciții de creștere a forței musculare, inversiuni și acrobații în pereche.

Practicile acrobatice Lunare cultivă ascultare, iubire și eliberare. Primii pași în practica AcroYoga sunt ascultarea și reînvățarea de a fi o persoană deschisă. Practicile terapeutice Lunare includ masajul, zborul terapeutic și partner yoga. Scopul acestor practici este că atât cel care oferă cât și cel care primește se pot simți împliniți și echilibrați. Elementele fundamentale sunt gravitația, sensibilitatea, bunătatea și eliberarea.

Yoga este „cleiul” între practicile Solar și Lunar. Este o practică fizică care combină posturi ale corpului, exerciții de respirație, mantre, etc. Toate exercițiile executate cu un partener se inspiră din practica yoga individuală. Înțelepciunea yoga ne ajută să abordăm toate aceste practici cu smerenie, dăruire și devotament.

 

Vino și tu la orele de yoga din Oradea. Pentru mai multe detalii apelează 0742. 921. 389.

Renata Coznici

Instructor autorizat de Yoga