fbpx

Totul despre molarii de minte

dinte de minteMolarii de minte sunt ultimii dinţi definitivi care erup pe arcade şi sunt în număr de patru: doi superiori – doi inferiori.

 

04 Septembrie 2013

19:36

Măseaua sau molarul de minte erupe în general între 18 și 30 de ani, dar poate să apară şi mai repede dacă de exemplu, molarul de 6 ani este extras timpuriu. În aceste cazuri molarul de minte erupe mai repede având loc mai mult pe arcada maxilară sau mandibulară.

Erupția acestor dinți poate apărea și după 30 de ani, sau chiar deloc. Motivul poate fi lipsa spaţiului pe arcade sau poziţia nefavorabilă pentru erupţie a mugurelui dintelui. În aceste cazuri molarul de minte rămâne inclus în maxilar pentru multă vreme. La un moment dat dintele e posibil să își schimbe poziţia și să îşi facă apariţia, dar la fel de bine poate ramâne semiinclus, adică o parte de măsea să fie vizibilă în gură, iar o parte ascunsă de gingie sau osul maxilar.

Au fost situații în care molarul de minte rămas multă vreme inclus în maxilar a erupt după extracția mai multor dinţi de pe arcadă, creându-se spaţiu pentru măseaua de minte.

dintele de minte

Există presupunerea că molarul de minte se cariază mai ușor, că smalţul său este „mai slab”. Parţial poate fi adevărat, dar de cele mai multe ori molarul de minte se cariază mai ușor din cauza accesului greoi la periaj.

Acesta este motivul pentru care molarul de minte poate fi mai repede afectat de carie. Deseori pacienţii nici nu observă acest lucru până ce începe să îi doară, când singurul tratament este extracţia dintelui.

Un tratament corect de canal radicular pe molarul de minte este greu de efectuat chiar și în cabinet, tot din cauza accesului greoi cu acele de canal la acest dinte. Dacă totuşi se impune salvarea, fiind ultimul molar existent şi utilizat într-o lucrare dentară, atunci se încearcă un tratament endodontic corect sau i se recomandă pacientului consultarea medicilor specializaţi în endodonţie.

În ceea ce privește extracţia, molarul de minte superior este mai uşor de scos din cauză că osul maxilar este mai spongios, mai „moale”. Extracţia molarilor de minte inferiori este mai dificilă pentru că osul mandibulei este mai „tare”, mai compact şi este mai greu de extras, mai ales dacă nu este complet erupt; atunci singura soluţie este extracţia chirurgicală. Extracţia molarului de minte se efectuează cu anestezie locală ca la orice dinte.

Dacă se observă din timp că molarul de minte este numai cariat, fără să fie afectat nervul, se încearcă tratarea cariei prin metoda clasică, curăţarea dentinei cariate cu freza dentară, şi obturarea cu o plombă.

În situația în care molarul de minte nu are loc să erupă pe arcadă poate determina anumite complicaţii, una dintre ele fiind „înghesuirea” celorlalţi dinţi. De aceea înainte de efectuarea unui aparat ortodontic, se recomandă de către specialist extracţia chirurgicală a molarilor de minte incluşi. Acest procedeu medical presupune ca o parte din osul care acoperă dintele să fie rezecat, îndepărtat, pentru extragerea molarului de minte inclus. Dupa extracţia chirurgicală, ţesutul gingival se suturează deasupra osului.

În Oradea, de consultații, extracții, detartraje, înălbiri și tratamente stomatologice atât pentru copii cât și pentru adulți puteți beneficia în Cabinetul Stomatologic „Maxident”, Corneliu Coposu – 3, telefon 0745. 708. 184.

 

Dr. Alina Țenț

Medic dentist