fbpx

Totul despre molarul de minte. Afla de ce (uneori) te doare

molad de minteMolarul de minte erupe pe arcadele dentare după vârsta de 16 – 18 ani, şi este al treilea molar defintiv, ultimul dinte care erupe, doi molari de minte superiori, si doi molari de minte inferiori.

 

02 Iunie 2013

19:10

În ultimii ani multor pacienţi molarul de minte nu le mai erupe pe arcadă, din cauza tendinţei de reducere a numărului de dinţi erupţi, datorită evoluţiei şi a micşorării maxilarelor. De multe ori mugurele molarului de minte nici nu se mai formează în maxilar, sau dacă se formează, nu are loc să erupă pe arcada maxilară.

Mulţi subiecți se plâng că molarul de minte le erupe cariat. Nu este adevărat acest lucru, dar că molarul de minte se cariază mai uşor este adevărat. Acest lucru se produce din cauză că acest dinte poate fi mai slab mineralizat şi din cauza faptului că e mai greu de periat, fiind plasat foarte în spate pe arcada dentară.

Cu toate acestea trebuie să se insiste cu periajul molarilor de minte, pentru că odată ce caria evoluează până la pulpa dintelui, e mult mai greu de tratat la medicul dentist, din cauza accesului greoi cu instrumentarul de canal la molarul de minte.

Cariile simple ale molarilor de minte, cele care nu ajung până la nervul dintelui sunt mai uşor de abordat, dar pentru aceasta e nevoie ca pacientul să se prezinte la cabinet atunci când simte ca molarul de minte s-a cariat sau când există sensibilitate la rece sau dulce, pentru că în această fază se curaţă numai caria respectivă şi se obturează ca şi la orice dinte.

Dacă molarul de minte ajunge să fie mai grav afectat sau ajunge cu abces, de cele mai multe ori se extrage, din cauza imposibilităţii efectuării unui tratament de canal corect.

O altă problemă pe care o pune molarul de minte, mai ales cel inferior este perocoronarita acută. Este vorba de molarii de minte inferiori care nu au loc suficient să erupă pe maxilar, şi atunci ramân semiincluşi în os. În aceste cazuri gingia din jurul molarului incomplet erupt se inflamează, se poate infecta, dând pericoronarita acută, o afecţiune specifică molarului de minte inferior.

Pericoronarita dă simptome foarte neplăcute pentru pacient, cu dureri destul de mari, pulsatile, şi de multe ori este afectat şi muşchiul maseter, ajungând ca pacientul să nu poată deschide gura, să se alimenteze foarte greu, şi de multe ori şi la cabinet e foarte greu de intervenit.

De obicei în aceste afecţiuni se administrează tratament cu antibiotic și antiinflamatoare, medicul poate îndepărta sau inciza puţin gingia inflamată de pe dinte, pentru drenajul secreţiilor şi a puroiului. Sub gingie se fac aplicaţii cu dezinfectante, în general mici badijonări cu apă oxigenată pentru dezinfecţia locală.

Aceste pericoronarite acute se pot repeta periodic dacă molarul nu poate erupe complet pe arcadă, şi în aceste cazuri se recomandă extracţia dintelui după ce simptomele acute trec.

În Oradea, de consultații, detartraje, înălbiri și tratamente stomatologice atât pentru copii cât și pentru adulți puteți beneficia în Cabinetul Stomatologic „Maxident”, Corneliu Coposu – 3, telefon 0745. 708. 184.

Dr. Alina Țenț

Medic dentist