fbpx

Trichineloza si importanta testelor pentru sanatatea noastra

porc veselFiind sezonul ├«n care marea majoritate taie un porc este bine s─â ┼čtim pe scurt ce ├«nseamn─â trichineloza.

04 Decembrie 2013

19:16

Este o boal─â parazitar─â, cu manifest─âri clinice grave la om, f─âr─â s─â aib─â manifest─âri clinice la porc.

Contaminarea omului se face prin consumul de carne, organe sau preparate din porc sau mistreţ, care conţin chisturi de Trichinella. Porcii se contaminează prin intermediul rozătoarelor.

├Än prima faz─â boala apare cu tulbur─âri digestive, apoi febr─â, edeme ┼či dureri musculare. Dac─â prezenta┼úi unul din aceste simptome dup─â consumul de carne sau preparate de porc trebuie s─â v─â prezenta┼úi la medic de urgen┼ú─â.

Pute┼úi preveni aceste probleme ┼či infestarea cu chisturi printr-un simplu examen trichineloscopic, efectuat de c─âtre un medic veterinar. Acest gen de test─âri se realizeaz─â la Circumscrip┼úiile Veterinare din pie┼úe sau la cele din comune.

Probele de carne trebuie recoltate de la nivelul pilierilor diafragmatici (mu╚Öchi lungi situa╚Ťi pe diafragm─â ├«n partea dinspre coloan─â) ┼či de la nivelul mu┼čchilor intercostali.

Este recomandat s─â cere┼úi efectuarea examenului trichineloscopic chiar dac─â ┼čti┼úi exact ├«n ce condi┼úii a fost crescut animalul respectiv sau cu ce a fost hr─ânit.

Sărbători liniștite!

 

├Än O╚Öorhei de consulta╚Ťii, microcipare, tratamente ╚Öi medicamente pentru diferitele afec╚Ťiuni ale animalelor, respectiv coafur─â canin─â,┬ápute╚Ťi beneficia ├«n Cabinetul ╚Öi Farmacia Veterinar─â ÔÇ×ProveterinariaÔÇŁ, Strada Principal─â ÔÇô 407. Telefon┬á0749. 765. 079, e-mail:┬ácontact@proveterinaria.ro,┬áFacebook.

Dr. Laura Chira

Medic veterinar

logo proveterinaria osorhei