fbpx

Usturoiul. Vraci si hrana naturala

usturoiUsturoiul este o plantă folosită atât pentru gustul bun dar şi ca medicament.  

 

13 Noiembrie 2014

18:27

În cei 7.000 de ani de utilizare, usturoiul (allium sativum) a fost permanent apreciat de marile culturi ale lumii, găsindu-i-se o lungă listă de întrebuinţă, chiar şi împotriva spiritelor rele.

Răspândire:

  • Asia, Africa şi Europa

Trăsături:

  • poate ajunge la 60 m lungime
  • o rădăcină are între 8 şi 20 de bulbi

Cultivare:

  • în climatele calde poate fi cultivat permanent în decursul anului
  • în climatele reci se plantează toamna, cu 6 săptămâni înainte de îngheţarea pământului
  • rezistent la boli
  • alungă cârtiţele şi iepurii

Producţie:

  • China este cel mai mare producător – 10 milioane de tone
  • India, Corea de Sud, Egipt, Rusia şi SUA

Utilizări alimentare:

  • se consumă rădăcina
  • condimentarea mâncărurilor
  • se foloseşte pe diferite tipuri de pâine
  • în China se pune ca murătură în oţet şi se serveşte cu găluşte
  • în Europa de Vest se mănâncă usturoiul afumat
  • aplicat pe carne sau peşte împiedică alterarea
  • amplifică aroma legumelor

Utilizări casnice:

  • sucul de usturoiul este lipicios şi poate să fie folosit ca adeziv de sticlă şi porţelan
  • îndepărtează ţânţarii

Utilizări medicinale:

  • previne cancerul
  • creează senzaţia de căldură
  • conţine alicin, un antibiotic natural de spectru larg care acţionează împotriva bacteriilor
  • antioxidant
  • sursă de minerale şi vitamine
  • scade colesterolul
  • conţine vitamina C, cupru, fier, calciu, seleniu, mangan
  • combate tahicardia
  • previne formarea cheagurilor, însă consumul în exces duce la subţiere semnificativă a sângelui
  • antireumatismal
  • indicat în viroze
  • ajută la vindecarea rănilor
  • împiedică căderea părului
  • stimulează refacerea creierului şi sistemului imunitar
  • se foloseşte împotriva acneei

Utilizări religioase:

  • protecţie împotriva magiei albe, demonilor, vârcolacilor şi vampirilor

 

Gabriela Zaica