fbpx

Utilizarea spray-ului cu Lidocaină în stomatologie

sursa foto: alldentals.com

sursa foto: alldentals.com

Majoritatea pacienţilor cunosc acest produs folosit pe scară largă în practica stomatologică, uneori folosindu-l şi acasă, cu sau fără recomandarea medicului dentist.

 

23 Decembrie 2014

20:10

Spray-ul cu Lidocaină se găseşte în orice farmacie şi se eliberează fără reţetă. Deseori, acest produs nu este folosit corect, în unele afecţiuni el neavând efectul dorit.

În cabinetul stomatologic, spray-ul cu Lidocaină este folosit în următoarele situaţii:

  1. Înainte de injecţia cu anestezic, pentru a nu simți înţepătura acului, care de multe ori ne dă o senzaţie extrem de neplăcută. Pulverizarea, în prima fază, cu spray amorţeşte gingiile şi buzele.
  2. Atunci când pacientul prezintă un abces care trebuie incizat, medicul amorţeşte gingia care va fi incizată pentru drenaj cu spray, pentru a resimți mai puţin traumatismul dureros.
  3. În durerile pulpitice, atunci când caria dentară netratată a ajuns să afecteze pulpa şi nervul dintelui. Stomatologul, pe o mică bucăţică de vată (buletă), aplică spray cu Lidocaină, introducând acest mic pansament calmant în dinte, apoi aplică o plombă provizorie. În aceste cazuri, Lidocaina înlocuieşte pentru calmarea durerilor un produs care nu se mai fabrică, Dentocalminul, care era special creat pentru cazurile de pulpită acută.
  4. În pericoronarita molarului de minte, atunci când gingia din zona respectivă este infectată, iar durerile sunt foarte mari, medicul este nevoit să chiureteze, să cureţe resturile de ţesuturi infectate, înaintea manoperelor respective aplicându-se spray cu Lidocaină.
  5. La extracţia dinţilor de lapte, atunci când dintele este foarte mobil și se extrage uşor, copilul fiind scutit de traumatisul unei injecţii, pulverizarea cu puţin spray fiind suficientă pentru realizarea extracţiei.

La domiciliu, pacienţii pot folosi sprayul cu Lidocaină, dar el are efect numai în anumite situaţii. Tocmai de aceea, ar fi bine pus un diagnostic de către medic. Este eficient în durerile nervului, şi nu în infecţii ale osului sau parodontite acute cu puroi, utilizarea lui în această situaţie neavând vreun rezultat.

De asemenea, în pericoronaritele molarului de minte, pacienţii îşi pot pulveriza Lidocaină pe locul infecţiei pentru a calma durerile până tratamentul cu antibiotic îşi face efectul.

În Oradea, de consultații, extracții, detartraje, înălbiri și tratamente stomatologice atât pentru copii cât și pentru adulți puteți beneficia în Cabinetul Stomatologic „Maxident”, Corneliu Coposu – 3, telefon 0745. 708. 184.

 

Dr. Alina Țenț

Medic dentist

sigla medic dentist alina tent oradea