fbpx

Vitamina B5. Caracteristici si beneficii

vitamina b5 sursa foto acneeinstein punct comAcidul pantotenic (Vitamina B5) metabolizează grăsimile şi carbohidraţii. 

 

17 August 2014

16:20

Roger J. Williams descoperea în 1931 o substanţă cu rol de metabolizare a hranei. Cercetările au demonstrat că substanţa respectivă se află în toate alimentele consumate, fapt care i-a adus numele de acid pantotenic („în toate părţile”).

Beneficii:

  • este implicată în peste o sută de procese metabolice
  • se află în toate ţesuturile organismului
  • stabilizează tensiunea
  • susține sistemul imunitar
  • combate probleme de sănătate precum: astmul ori scleroza multiplă
  • menţine organismul în echilibru
  • elimină crampele musculare
  • contribuie la tratarea infecțiilor limbii
  • înlătură mătreața
  • controlează acneea
  • diminuează nivelul de stress
  • combate artrita reumatoidă
  • ajută la o vindecare mai rapidă a rănilor
  • hidratează organismul
  • ne menține pielea tânără, previne ridurile

Deficit:

  • căderea podoabei capilare
  • probleme ale sistemului nervos
  • oboseală
  • greaţă
  • durere abdominală

Surse alimentare:

  • ouă
  • ficat de vită
  • nuci
  • avocado
  • cartofi dulci
  • roşii
  • lapte cu grăsime redusă
  • broccoli
  • ciuperci
  • carnea de pui și curcan
  • semințe de floarea soarelui
  • mușchi de porc
  • brânză

Gabriela Zaica