Google+

Vitamina C. Importanta. Beneficii

vitamina cVitamina C cunoscută sub denumirea de acid ascorbic este un antioxidant puternic care distruge radicalii liberi ce apar în organism și slăbesc celula.

 

14 Iulie 2013

11:53

Este esențială vieții și face parte din categoria vitaminelor hidrosolubile cu funcții foarte importante în organismul uman precum întărirea sistemului imunitar și echilibrarea psihicului.

 Pe lângă aceste importante roluri pe care le îndeplinește vitamina C are o implicare în:

  • producerea colagenului (important pentru suplețea pielii)
  • sinteza dopaminei, adrenalinei, noradrenalinei (răspunzătoare de „senzațiile tari”)
  • protejarea vederii (lichidul lacrimal conține o cantitate mare de vitamina C, de aceea în afecțiuni precum cataracta când nivelul vitaminei C este scăzut aportul este important)
  • întărirea dinților si gingiilor
  • reglarea nivelului de fier
  • este totodată antiinfecțioasă, antiscorbutică, tonifiantă și detofixiantă

Cantitatea necasară organismului uman este de 35 – 65 mg/zi pentru copii, de la 60 – 100 mg/zi pentru adulți și adolescenți iar sursele sunt extrem de variate:

  • fructe: măceș, citrice, coacăze, kiwi, avocado, mere, afine
  • legume: brocoli, spanac, varză, pătrunjel, mărar
  • animale: ficat de vită, miel, lapte, cotlet, ouă, creier

Carența de vitamina C duce la scorbut, anemie, oboseală, hemoragii, imunitate scăzută,  edeme, gingivită, pierderea dinților, iar lista poate continua.

Pentru a evita apariția acestor simptome care se pot agrava, pentru un sistem imunitar adecvat, o viață plină de energie este recomandat aportul vitaminei C exogen, din sursele aminte anterior sau pentru cei mai practici din tablete. În acest sens industria farmaceutică oferă o gamă largă de soluții, de la cele injectabile la comprimate pentru supt (ideale pentru copii) sau efervescente cu diferite arome portocale, căpșune, lămâie, struguri, fructe de pădure.

 

Alina Popa