Vitamina K. Beneficii si caracteristici
Procesul de coagulare a sângelui necesită cei doi compuşi ai vitaminei K: fitochinona şi farnochinona.
01 Noiembrie 2014
16:11
Sângerarea, indiferent de cauză, este un proces care poate duce la deces, dacă nu este oprit. Coagularea sângelui are rolul de a împiedica pierderile de sânge. Organismul necesită vitamine pentru a sintetiza proteinele care au rol de coagulare, iar insuficienţa vitaminei K poate duce la hemoragii, hematoame, epistaxis şi menstruaţie abundentă.
Beneficiile vitaminei K sunt:
- coagularea sângelui
- mineralizarea oaselor
- vindecarea fracturilor osoase
- ajută la vindecarea rapidă a rănilor
- previne osteoporoza
- sunt studii care indică rolul preventiv al vitaminei K în cancerul ovarian
- menține frumusețea pielii
- combate cancerul de plămâni, prostată și leucemia
- susține buna funcționare a creierului și a sistemului nervos
Deficit:
- utilizarea excesivă a antibioticelor cauzează pierderi de vitamina K
- organismul uman are un proces de reciclare a vitaminei K, întrucât este stocată în cantităţi mici
Surplus:
- probleme hepatice
Sursele vitaminei K
- zarzavaturi
- roșii
- lucernă
- iaurt
- gălbenuş de ou
- nap
- spanac
- varză
- ceapă verde
- conopidă
- castraveți murați
- morcovi
- broccoli
- ulei de soia
- ulei de măsline
- șofran
- ficat
- untură de peşte
- alge marine
- kiwi
- struguri
- pere
- prune
Ioana Mădălina Ștefănică
Florina Vasi liked this on Facebook.
Emilia Berzovan liked this on Facebook.
Monica Marton liked this on Facebook.
Alina Abrudan Nica liked this on Facebook.
Carmen Ungureanu liked this on Facebook.
Dana Dana liked this on Facebook.
Corina Opris liked this on Facebook.
Doina-mihaela Cojocaru liked this on Facebook.