fbpx

Vitamina K. Beneficii si caracteristici

rosie sursa foto jennaclifford.comProcesul de coagulare a sângelui necesită cei doi compuşi ai vitaminei K: fitochinona şi farnochinona.

 

01 Noiembrie 2014

16:11

Sângerarea, indiferent de cauză, este un proces care poate duce la deces, dacă nu este oprit. Coagularea sângelui are rolul de a împiedica pierderile de sânge. Organismul necesită vitamine pentru a sintetiza proteinele care au rol de coagulare, iar insuficienţa vitaminei K poate duce la hemoragii, hematoame, epistaxis şi menstruaţie abundentă.

Beneficiile vitaminei K sunt:

  • coagularea sângelui
  • mineralizarea oaselor
  • vindecarea fracturilor osoase
  • ajută la vindecarea rapidă a rănilor
  • previne osteoporoza
  • sunt studii care indică rolul preventiv al vitaminei K în cancerul ovarian
  • menține frumusețea pielii
  • combate cancerul de plămâni, prostată și leucemia
  • susține buna funcționare a creierului și a sistemului nervos

Deficit:

  • utilizarea excesivă  a antibioticelor cauzează pierderi de vitamina K
  • organismul uman are un proces de reciclare a vitaminei K, întrucât este stocată în cantităţi mici

Surplus:

  • probleme hepatice

Sursele vitaminei K

  • zarzavaturi
  • roșii
  • lucernă
  • iaurt
  • gălbenuş de ou
  • nap
  • spanac
  • varză
  • ceapă verde
  • conopidă
  • castraveți murați
  • morcovi
  • broccoli
  • ulei de soia
  • ulei de măsline
  • șofran
  • ficat
  • untură de peşte
  • alge marine
  • kiwi
  • struguri
  • pere
  • prune

 

Ioana Mădălina Ștefănică

No Responses

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *