fbpx

Emerson continua investitiile in Oradea

parc-industrial-oradeaParcul industial Oradea se află într-o creștere continuă.

 

31 Iulie 2013

17:26

Azi, 31 Iulie 2013, la Prim─âria Oradea a avut loc o conferin╚Ť─â de pres─â sus╚Ťinut─â de primarul Ilie Bolojan ╚Öi administratorul Parcului Industrial, Delia Ungur.

├Än cadrul acestui eveniment s-a anun╚Ťat c─â ├«n urma negocierilor purtate cu reprezentan╚Ťii firmei Emerson, aceasta va continua investi╚Ťiile ├«ncepute ├«n Parcul Industrial Oradea.

Conven╚Ťia privind concesionarea de c─âtre firma Emerson a 14 ha de teren ├«n Parcul Industrial Oradea a fost semnat─â ├«nc─â anul trecut, iar ├«n prima etap─â se vor construi halele de produc╚Ťie pe o suprafa╚Ť─â de 9 ha, urm├ónd ca ├«n a doua etap─â ╚Öi pe celelalte hectare se vor ridica asemenea hale.

Investi╚Ťia f─âcut─â de Emerson se ridic─â la 80 milioane de euro doar ├«n construc╚Ťii, iar prima fabric─â se va deschide deja ├«n februarie 2014.

Delia Ungur a prezentat situa╚Ťia celor dou─â Parcuri Industriale: Parcul Industrial Eurobusiness I are o suprafa╚Ť─â de 121 ha ╚Öi a ob╚Ťinut titlul de parc ├«n anul 2008 av├ónd la momentul de fa╚Ť─â un grad de ocupare de 80% ╚Öi o suprafa╚Ť─â disponibil─â pentru investi╚Ťii de 27 ha, compus─â din suprafe╚Ťe compacte mari de 4-11 ha.

Momentan avem 34 de contracte semnate ╚Öi investi╚Ťii atrase ├«n valoare de 200 milioane Euro. Totodat─â, s-a reu╚Öit crearea a 5000 de noi locuri de munc─â, 1500 de persoane lucr├ónd deja la companiile prezente ├«n parc. Cele mai mari investi╚Ťii sunt cele f─âcute de firmele: Emerson, Plexus, Shinheung, Faist, domeniile principale de activitate fiind reprezentate de electronice

a spus Delia Ungur.

Parcul Industrial Eurobusiness II, aflat pe ╚Öoseaua de centur─â (strada Ogorului), are o suprafa╚Ť─â de 23,8 ha ╚Öi un grad de ocupare de 70%, cu o suprafa╚Ť─â disponibil─â pentru investi╚Ťii de 6,5 ha.

Deja au fost semnate 17 contracte cu companii locale, valoarea investi╚Ťiilor fiind de peste 5 milioane Euro, fiind create astfel 1000 de noi locuri de munc─â, domeniile de activitate principale fiind servicii ╚Öi produc╚Ťie.

Dup─â cum a prezentat Delia Ungur, pentru cei care doresc s─â investeasc─â ├«n Parcul Industrial exist─â o serie de facilit─â╚Ťi oferite de administra╚Ťia local─â:

  • scutirea de la plata impozitului pe teren ╚Öi pe construc╚Ťiile realizate ├«n parc
  • punerea la dispozi╚Ťie a utilit─â╚Ťilor existente
  • ob╚Ťinerea unei parcele cu un pre╚Ť de 8 E/mp ├«n Parcul Industrial I sau cu un pre╚Ť mai redus ├«n celelalte parcuri industriale

Pe viitor se va ├«nfiin╚Ťa Parcul Industrial Eurobusiness III, pe strada Uzinelor, p├ón─â la sf├ór╚Öitul acestui an, momentan documenta╚Ťia este ├«n curs de elaborare pentru ob╚Ťinerea titlului de parc industrial. Un alt proiect va extinderea Parcului Industrial II cu o suprafa╚Ť─â de 60 ha, acesta reprezent├ónd terenul fostei unit─â╚Ťi militare din vecin─âtate.

Pentru c─â avem nevoie de personal calificat, de for╚Ť─â de munc─â specializat─â vom continua campania de promovare a ├«nscrierii elevilor la ╚Öcoala profesional─â, care dup─â ce vor absolvi ╚Öcoala vor putea ocupa un loc de munc─â calificat ├«n aceste companii

a declarat primarul Ilie Bolojan.

 

Andrei Marcu