fbpx

50.000.000 de Euro pentru Masura 121

fermaUnd─â verde proiectelor pentru sprijinirea fermelor de familie prin m─âsura 121.

 

26 Iunie 2013

11:56 

 

├Än perioada 25 – 30 Iunie 2013, Agen╚Ťia de Pl─â╚Ťi pentru Dezvoltare Rural─â ╚Öi Pescuit (APDRP) ┬á├«ncepe o nou─â sesiune de depunere a cererilor de finan╚Ťare pentru M─âsura 121 ÔÇô ÔÇ×Modernizarea exploata╚Ťiilor agricoleÔÇŁ, destinat─â celor care vor s─â dezvolte fermele de familie.

Suma alocată acestei sesiuni este de 50 milioane de euro, însă valoarea maximă eligibilă a unui proiect nu va putea depăși 125.000 de euro, astfel:

 • 16.000.000 Euro pentru sectorul vegetal
 • 24.000.000 Euro pentru sectorul zootehnic
 • 10.000.000 Euro pentru beneficiarii M─âsurii 141 ÔÇ×Sprijinirea fermelor agricole de semi-subzisten┼ú─âÔÇŁ care au semnat decizia de finan╚Ťare

Dimensiunea economic─â a fermei (UDE), trebuie s─â fie cuprins─â ├«ntre minim 2 ╚Öi maxim 50 UDE la fermele de produc╚Ťie vegetal─â, de cre╚Ötere a animalelor, ╚Öi la cele mixte.

Ca exemplu, la o ferm─â mixt─â de bovine cu baz─â furajer─â, pentru o dimensiune minim─â de 2 UDE, familia ar trebui s─â de╚Ťin─â 3,5 hectare de teren cultivat cu gr├óu, orz, porumb, f├óne╚Ťe ╚Öi plante de nutre╚Ť, precum ╚Öi 3 capete de vaci de lapte.

Tipurile de investi╚Ťii sunt:

 • ferme de legume ├«n c├ómp (maxim 2 hectare) ┼či ╚őn spa┼úii protejate (maxim 1.000 de mp)
 • livezi de pomi ╚Öi arbu╚Öti fructiferi (maxim 5 hectare)
 • ferme de vaci de lapte (maxim 20 capete)
 • ferme de cre┼čtere ┼či ├«ngr─â┼čare
 • porcine (maxim 100 de capete)
 • ferme de g─âini ou─âtoare (maxim 4.000 de capete)

Potrivit Ordonan╚Ťei de Urgen╚Ť─â 43/2013, proiectele declarate eligibile vor beneficia de o garantare de 80% a sumelor pentru cofinan╚Ťare, prin institu╚Ťii finan╚Ťatoare, iar de la bugetul statului se vor acoda microcredite de p├ón─â la 75.000 euro, pe o period─â de maxim 10 ani, acordate prin institu╚Ťii financiare.

Pentru a putea beneficia de aceste fonduri, fermierii trebuie s─â respecte condi╚Ťiile de accesare ╚Öi s─â se ├«ncadreze ├«n criteriile de selec╚Ťie ale m─âsurii de modernizare a exploata╚Ťiilor agricole men╚Ťionate clar ├«n Ghidul Solicitantului disponibil spre consultare pe pagina de internet a APDRP.

Pot depune proiecte at╚ât persoane fizice (cu condi┼úia autoriz─ârii ╚őnaintea semn─ârii contractului de finan┼úare), c╚ât ┼či persoane fizice autorizate, ╚őntreprinderi individuale sau familiale, sau alte tipuri de beneficiari eligibili ╚őn cadrul M─âsurii 121.

De asemenea, aceast─â oportunitate de finan╚Ťare este diponibil─â ╚Öi prin Grupurile de Ac╚Ťiune Local─â (GAL) care implementeaz─â la nivel teritorial aceast─â M─âsur─â.

Procentele de cofinan╚Ťare nerambursabil─â, ╚Öi citeriile generale de accesare a sprijinului financiar sunt cele specifice investi╚Ťiilor prin M─âsura 121 sunt disponibile gratuit pe pagina de internet a Agen╚Ťiei:┬áwww.apdrp.ro

RECOMANDĂRI PRIVIND UTILIZAREA PROIECTELOR MODEL 

 1. Alege╚Ťi documenta╚Ťia model aferent─â tipului de investi╚Ťie pe care o dori╚Ťi
 2. Stabili╚Ťi bugetul investi╚Ťiei ╚Öi completa╚Ťi informa╚Ťiile aferente ├«n instrumentul de prognoz─â (devize pe obiect, detaliere echipamente, devize culturi)
 3. Actualiza╚Ťi informa╚Ťiile privind ├«ncas─ârile ╚Öi pl─â╚Ťile aferente investi╚Ťiei pe care dori╚Ťi s─â o analiza╚Ťi, folosind instruc╚Ťiunile privind utilizarea instrumentului de prognoz─â
 4. Verifica╚Ťi viabilitatea economic─â a investi╚Ťiei dorite
 5. Solicita╚Ťi sprijinul unui proiectant pentru solu╚Ťia tehnic─â la investi╚Ťia pe care o dori╚Ťi
 6. Solicita╚Ťi avizele necesare investi╚Ťiei dumneavoastr─â
 7. Actualiza╚Ťi informa╚Ťiile din memoriul justificativ/studiul de fezabilitate
 8. Instrumentul de elaborare a previziunilor cuprinde informa╚Ťii care au fost preluate direct ├«n Studiul de Fezabilitate (devize pe obiect, deviz general, buget, grafic al investi╚Ťiei fizic ╚Öi financiar, tabele explicative pentru elaborarea previziunilor, prognoza ├«ncas─ârilor ╚Öi a pl─â╚Ťilor)
 9. ├Än cazul ├«n care v─â propune╚Ťi o investi╚Ťie diferit─â de cele detaliate ├«n proiectele model, utiliza╚Ťi modelul/template-ul pentru Memoriul Justificativ/Studiul de Fezabilitate
 10. Elabora╚Ťi proiectul conform specifica╚Ťiilor din Ghidul Solicitantului! Local─â (GAL) care implementeaz─â la nivel teritorial aceast─â M─âsur─â

 

Andrei Marcu