fbpx

Cine beneficiază de concediu paternal?

sursa foto: contibaby.com

sursa foto: contibaby.com

Răspunsuri date întrebărilor viitorilor sau actualilor părinți!

 

11 Octombrie 2015

15:00

Conform Legii nr. 210 din 31 Decembrie 1999 privind concediul paternal, acesta se acordă în scopul de a asigura participarea efectivă a tatălui la îngrijirea noului-născut, motiv pentru care tatăl copilului nou-născut are dreptul la un concediu paternal de 5 zile lucrătoare, în condiţiile prevăzute de lege.

Respectiv, în cazul în care titularul dreptului la concediu paternal este asigurat în cadrul sistemului asigurărilor sociale de stat, el are dreptul la un concediu paternal plătit de 5 zile lucrătoare.

Concediul paternal se acordă la cerere, în primele 8 săptămâni de la naşterea copilului, justificat cu certificatul de naştere al acestuia, din care rezultă calitatea de tată a solicitantului. Indemnizaţia pentru concediul paternal se plăteşte din fondul de salarii al unităţii şi este egală cu salariul corespunzător perioadei respective.

În ceea ce priveste tatăl care satisface serviciul militar obligatoriu, acesta are dreptul, la naşterea propriului copil, la o permisie de 7 zile calendaristice, acordată în primele 8 săptămâni de la naşterea copilului. Această permisie se acordă şi tatălui care satisface serviciul militar obligatoriu, în vederea recunoaşterii paternităţii, în condiţiile legii. Permisia solicitată va fi justificată cu certificatul de naştere al noului-născut, din care să rezulte calitatea de tată a militarului, respectiv cu declaraţia de recunoaştere a paternităţii, întocmită în condiţiile legii.

În cazul în care tatăl copilului nou-născut a obţinut atestatul de absolvire a cursului de puericultură, durata concediului paternal, acordat în condiţiile stipulate mai sus, se majorează cu 10 zile lucrătoare. Tatăl poate beneficia de această prevedere numai o singură dată.

În cazul decesului mamei copilului în timpul naşterii sau în perioada concediului de lauzie, tatăl copilului beneficiază de restul concediului neefectuat de către mamă.

Pe perioada concediului acordat în aceste condiţii, tatăl copilului beneficiază de o indemnizaţie egală cu ajutorul pentru sarcină şi lăuzie cuvenit mamei sau de o indemnizaţie calculată după salariul de bază şi vechimea în muncă ale acestuia, acordată de unitatea la care tatăl îşi desfăşoară activitatea, la alegere.

 

Monica Marton

No Responses

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *